A nép mint főhős

A Laurencia látványos szólókkal, duettekkel és alapüzenetéhez híven különleges tömegjelenetekkel kápráztatja majd el a közönséget péntek este az Erkel Színházban.

Breuer Csilla
2020. 03. 04. 15:06
null
Nemcsak a koreográfia, hanem a látványvilág is megújul a darabban Fotó: Kummer János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész estés Messerer-balettet mutat be péntek este a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban. A Laurencia látványos szólókkal, duettekkel és alapüzenetéhez híven különleges tömegjelenetekkel kápráztatja majd el a közönséget.

Időtlen témákat boncolgat a mű, olyanokat, mint a becsület, az igazság, a szabadság és az emberi méltóság, így nem véletlen, hogy 2010-ben Michael Messerer, a világ legjobb balettmestereinek egyike felújította Vakhtang Chabukiani 1939-es koreográfiáját, amelyhez Alexander Krein komponált zenét. A Laurenciát már láthattuk pár alkalommal a hetvenes évek elején Orosz Adéllal és Róna Viktorral a főszerepben, most viszont nemcsak a koreográfia, hanem a látványvilág is megújul: Rózsa István és Romhányi Nóra nemcsak felfrissítette, hanem újra is gondolta Vadim Ryndin korhű díszlet- és jelmezterveit. A többszörös szereposztás címszerepében Melnik Tatiana, Tanykpayeva Aliya, Kosyreva Diana és Balaban Cristina, Frondoso szerepében pedig Leblanc Gergely, Timofeev Dmitry és Majoros Balázs lesz látható, a Parancsnokot Kekalo Iurii, Radziush Mikalai és Melnyk Vladyslav táncolja.

Lope de Vegáról minden bizonnyal megemlékezünk még idén, hiszen augusztusban lesz halálának 385. évfordulója. A spanyol drámaírás legkiemelkedőbb egyénisége rendkívül gyorsan alkotott, egy háromfelvonásos darab megírása mindössze egy napot vett igénybe nála, hangzatos rímekbe szedett egyfelvonásos játékait pedig a fáma szerint csak úgy, társaságban, mintegy mellékes kiegészítőjeként a csevegésnek rögtönözte. Komoly témájú és hangú drámáit viszont alaposan kidolgozta, ezekkel akár három napot is elbíbelődött.

Ezek egyike a Laurencia alapjául is szolgáló Fuente Ovejuna, sokak szerint Lope de Vega legnagyszerűbb műve, amely egyben a drámatörténelem egyik remekműve is. A magyarra előbb Gyilkos falu, később A hős falu címmel lefordított dráma kiállás a nép mellett a zsarnok földesúrral szemben, amelyben ráadásul az igazságos király tudomásul veszi a nép igazát. A drámának valós történelmi alapja van. A szerző születése előtt Fuente Ovejuna lakói valóban megölték a földesurat, aki a király ellensége volt, így az uralkodó várossá emelte a falut, amely közvetlenül a királyi hatalom alá került, ez pedig elősegítette a lakosság polgárosodását.

Nemcsak a koreográfia, hanem a látványvilág is megújul a darabban
Fotó: Kummer János

Fernán Gómez Fuente Ovejuna kíméletlen és erőszakos földesura, aki ráadásul a király központi törekvései ellen szervez nemesi ellenállást. Frondoso, a falusi legény szerelmes a bíró leányába, Laurenciába, aki eddig minden udvarlót visszautasított. A földesúr is szemet vet a lányra, a kastélyába akarja vitetni a szolgáival. Miután ez nem sikerül, az erdőben rátámad Laurenciára, itt Frondoso siet a segítségére. A bátor fellépés után Laurencia is beleszeret a legénybe. A megszégyenített földesúr bosszút fogad, és csúnyán végződik a fiatalok esküvője: Fernán Gómez fegyveres szolgáival elhurcolja a mátkapárt, a menyasszonyt megkapni, a vőlegényt kivégeztetni tervezi. A felháborodott falusiak megrohamozzák a kastélyt és megölik a zsarnokot. A számonkéréskor egyöntetűen azt vallják, hogy Fuente Ovejuna, vagyis a falu ölte meg a földesurat.

Lope de Vega drámájának pont ez a különlegessége, hogy – akárcsak később a XIX. század hajnalán Schiller a Tell Vilmosban – a népet teszi meg főhőssé.

A balettet hét alkalommal adják elő március 6–12. között, és bármelyik szereposztásban tekintik is meg: a minőség garantált. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Pavel Sorokin orosz karmester fogja dirigálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.