Démotikus írást találtak a múmiákon

Egyiptomi régészek a fáraók korából származó, ötven múmiát rejtő érintetlen sírra bukkantak. A sziklából kivágott kamrák egy középosztálybeli család maradványait óvták évezredeken keresztül.

2019. 02. 07. 17:36
Announcement of a discovery at Tuna el-Gebel archaeological site
Négy kamrából kerültek elő a maradványok Fotó: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptomi régészek Kairótól délre a fáraók korából származó, ötven múmiát rejtő érintetlen sírra bukkantak. A Minja tartományban lelt, sziklából kivágott kamrák egy középosztálybeli család maradványait óvták évezredeken keresztül. A legkorábbi elhunyt az időszámításunk előtti negyedik században került a kamrába, a legutolsót nagyjából Jézus születésének idején helyezhették oda.

– Jelenleg negyven múmiát vizsgálnak, közülük tizenkettő gyermek – nyilatkozta Mostafa Waziri, az egyiptomi Régészeti Tanács főtitkára. Waziri szerint számos kérdés merült fel a család eredetével kapcsolatban, de a mumifikációs módszerből kitűnik, hogy a halott emberek jómódúak voltak, fontos munkát végezhettek életükben.

A kilenc méter mély kút négy föld alatti kamrához vezetett. A kimondottan jó állapotban megmaradt múmiák némelyikén démotikus kézírást találtak. A démotikus elnevezést a görögök adták az egyiptomi nyelvnek. A démosz szóval azt jelölték, hogy ez a köznép által használt nyelv. Ezt az írást időszámításunk előtt 500 és időszámításunk szerint 500 között használták, azokban az időkben, amikor az egyiptomiak idegen – perzsa, görög, római – uralom alatt éltek.

Négy kamrából kerültek elő a maradványok
Fotó: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

A világhírű rosette-i kőre (sötét gránitdarabra) írott ősi szöveg egyike is egyiptomi démotikus írás volt. A másik kettő görög nyelven és egyiptomi hieroglifákkal íródott. Mivel a görög nyelv jól ismert volt, az 1802 óta a British Museumban őrzött kő segítségével fejtették meg a hieroglifákat.

A múmiák közül néhányat egyszerűen vászonba tekertek, míg másokat kőből készült szarkofágba, illetve fakoporsóba helyeztek. A testek mellé tett edények, ékszerek, agyagtárgyak, szobrok és egy aranymaszk szintén épségben került elő. Szakemberek azt emelték ki, hogy ez a nekropolisz az első, amelyben ilyen sok múmiát találtak Egyiptom középső részén.

Az egyiptomi régészeti minisztérium szerint ezen a részen még sok, máig felfedezetlen sír lehet. Az arab országban számos régészeti leletet találtak a közelmúltban – az eredményeket a nagyvilággal is megismertetik, abban a reményben, hogy a 2011-es felkelést követő káosztól megrettent turisták visszatérnek. Az észak-afrikai ország egyik legfontosabb bevételi forrása ugyanis a turizmus, minden lehetséges eszközzel próbálják újjáéleszteni az idegenforgalmi ipart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.