Hiánypótló irodalmi weboldal készült

Az 1956–2016 közötti időszak a magyar irodalom legkevésbé feltárt korszaka – mondta Pécsi Györgyi főszerkesztő a Pesti Vigadóban tartott sajtótájékoztatón.

Munkatársunktól
2019. 05. 28. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956–2016 közötti időszak a magyar irodalom legkevésbé feltárt korszaka – mondta Pécsi Györgyi főszerkesztő a Pesti Vigadóban tartott hétfői sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a hiánypótló, az említett hatvan év legfontosabb szépirodalmi mű­veit és eseményeit ismertető weboldalt, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) kutatócsoportja készített.

A főszerkesztő arról is szólt: alapvetésük volt a munka során, hogy semmiképpen ne legyen ideologikus az anyag, és amennyiben lehetséges, kerülje el a politikai vonatkozásokat. Az is céljuk volt, hogy a határon túli alkotások integráns részei legyenek a válogatásnak, valamint hogy ne olyan kézikönyvet hozzanak létre, amelyet csak a szakemberek használnak.

 

A honlapon Márai Sándortól (képünkön) kezdve Kis Benedeken át egészen Spiró Györgyig megtalálható minden fontosabb szerző ebből az időszakból. Falusi Márton, a szerkesztőbizottság vezetője a sajtótájékoztatón felidézte: a kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza majd fel a magyar irodalom említett hatvan évét. Jelenleg a kutatás első évében készült több mint 220 szócikket érhetik el az érdeklődők a www.mmalexikon.hu honlapon.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hozzátette, az ingyenesen elérhető és folyamatosan frissülő honlap mellett az MMA MMKI nyomtatott formátumú lexikonban is közzé fogja tenni a kutatás eredményeit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.