Kiállítással ünnepli egy évtizedes fennállását a miszlai művésztelep

Miszla a Duna és a Balaton közt, Paks magasságában, a Tolnai-dombság lankái közti biztonságban húzódik. Mindössze pár százan lakják, köszönhetően a német ajkú lakosság 1946–48-as kitelepítésének. A település egyik éke a Nemeskéri-kastély. A romos kúriát Makayné Pál Berta és férje, az építész Makay Tamás újította fel 2010-ben, azóta a Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház központjaként működik. Az egy évtizednyi művészeti termést most a Széphárom Közösségi Térben mutatják be a fővárosi közönségnek.

2021. 05. 31. 13:40
null
20210519 Budapest Miszla Art 10 címmel nyíló kiállítás a Széphárom Közösségi Térben. Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) képen: Uszkay Tekla művészettörténész Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Makayné Pál Berta felidézte: a műgyűjtést egyszerre kezdték a kúria felújításával. – Tiry Péter festőművész barátunk és az ő köre látogatott elsőként az alkotótelepre – emlékeztetett, hozzáfűzve: Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész és Nádas Alexandra Barcsay-díjas grafikusművész házaspárt kérte fel a művésztelep megszervezésére.

– Két művésztelep működött Miszlán a kezdetektől fogva – magyarázta Uszkay Tekla, a kiállítás kurátora. – 2011 és 2014 között a Nemzetközi Képzőművészeti Szimpozion, Nagy Gábor és Nádas Alexandra művészeti vezetésével, valamint – szintén 2011-től – Tiry Péter festőművész kezdeményezésére indult a Színdaráló. Ez utóbbi anyaországi és határon túli magyar művészek közreműködésével zajlott. – A kettőből később egy lett, amikor az alkotók nem tudták tovább vállalni a művészeti vezetést – árulta el Pál Berta. Ekkor hívták segítségül Uszkay Tekla művészettörténészt.

A művészettörténész koncepciójának megfelelően minden művésztelep előtt felvetnek egy témát, amely meghatározza a majdani alkotói folyamatot, csakúgy, miként a miszlai épített és természeti környezet. – Idén Hamvas Bélára reflektálunk, Mágia szutra című könyvét választva kiindulásnak – avatott be Uszkay Tekla. Hamvas 47 oldalas műve 1950-es kéziratban maradt fenn, s az emberi létezést mint a szabadsághoz vezető utat vizsgálja.

A Széphárom Közösségi Térben Miszla Art 10 címmel nyíló kiállítás kurátora Uszkay Tekla művészettörténész
Fotó: Mirkó István

Egy művésztelep esetében, ahol az alkotók tíz napot töltenek együtt, a tehetség mellett fontos, hogy a művészek képesek legyenek kapcsolódni a témához, illetve egymáshoz.– A közösségépítés szintén a művésztelepi létezés elengedhetetlen része – mutatott rá Uszkay Tekla. – Számunkra az elkészült műalkotások értéke, minősége mellett épp olyan fontos a közösen eltöltött idő – hangsúlyozta Makayné Pál Berta, aki szívesen kíséri tovább a művészek életét művésztelepről művésztelepre s azon túl. Mint elmondta: nem is igazán akartak férjével műgyűjtőkké válni, inkább ihlető hátteret kívántak adni a művészeknek az alkotáshoz. – Tulajdonképpen nem is műgyűjtők, inkább embergyűjtők akartunk lenni.

A szellemi közösség erősítését szolgálják az aktuális témához kapcsolódó irodalmi estek, színházi előadások, valamint koncertek. Itt Pál Berta kitérőt téve megemlítette, hogy egész évben szerveznek régizenekurzusokat.

– Mivel kevés helyen zajlik Magyarországon régizeneképzés, ezért kezdtünk a fiataloknak tíz évvel ezelőtt ilyen továbbképzésbe – fejtette ki. – Akadnak, akik már tanárként járnak vissza.

A zenés és színházi programok, valamint a zárókiállítás bárki által látogatható.

Több alkotó, mint Oláh Sándor ötvösművész, Oláh Anna iparművész, Gáspár Gyula képzőművész, a kezdetektől résztvevői a miszlai művésztelepnek, mások, így például Mayer Éva grafikusművész, Horváth Lóczi Judit festőművész, Majoros Áron Zsolt szobrászművész, Esse Bánki Ákos festőművész és Szigeti G. Csongor médiaművész, visszatérő alkotók. Tavaly először járt ott Rajcsók Attila szobrászművész, idén első alkalommal érkezik Kertész Attila festőművész, valamint Vargha Mihály szobrászművész és Ferencz S. Apor képzőművész Erdélyből.

– Most alakul ki az a fiatal közösség, amely már nélkülünk, önjáró módon tud működni – jelentette ki határozottan Makayné Pál Berta.

A gyűjtemény, pontosabban annak falon lévő darabjai bejelentkezés után tekinthetők meg a kastélyban. A Miszla Art-művek rendszeresen bejárják a Kárpát-medencét, Tamásitól Szekszárdon át, Budapest többszöri érintésével, bemutatkozva Brassóban, Székelyudvarhelyen és Kolozsvárott. Most a művésztelep egy évtizedének gyümölcseiből kínál válogatást jú­lius 2-ig a Széphárom Közösségi Tér, a Balogh Erika vezette Aranytíz Kultúrház galériája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.