Ma kezdődik az érdi jazzfesztivál

Az érdi napok részeként a sorozat bevált helyszíneihez az idén a Magyar Földrajzi Múzeum felújított kocsiszínje is csatlakozik, hangulatos környezetet kínálva a zenéhez.

Turi Gábor
2019. 09. 10. 12:54
Cox, Anthony;
Budapest, 2012. március 19. Tony Lakatos szaxofonozik a Művészetek Palotájában, ahol Szakcsi World Jazz Project címmel rendeztek koncertet március 19-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. MTI Fotó: Kollányi Péter Fotó: MTI/Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek során kialakult műsorszerkezetnek megfelelően ezúttal is az irodalom és a jazz találkozásával kezdődik ma az érdi jazzfesztivál: előbbit a városban különösen népszerű Grecsó Krisztián író, utóbbit a cimbalom mestere, Balogh Kálmán képviseli. A zenei ismeretterjesztést szolgálja a kiváló szaxofonos, Tóth Viktor A könnyen érthető jazz című előadása, amely a műfaj történetébe és stílusjegyeibe avatja be az érdeklődőket.

Érden öt éve rendezték meg az első jazzfesztivált. Lelkes szervezők kitartó munkájának köszönhető, hogy az ügynek sikerült megnyerniük a kisváros vezetőit, akik azóta nemcsak jóindulatukkal, hanem anyagi támogatásukkal is biztosítják a folytonosság feltételeit. Az érdi napok részeként szep­tember ­10–15. között zajló sorozat bevált helyszíneihez – Szepes Gyula Művelődési Központ, zenei könyvtár – az idén a Magyar Földrajzi Múzeum felújított kocsiszínje is csatlakozik, hangulatos környezetet kínálva a zenéhez.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A fesztivál fiatal tehetségeknek és a magyar jazz nagyjainak egyaránt pó­diumot biztosít. Tehetséges egyetemisták mutatkoznak be a Nagy-Babos Rebeka énekes és a helyi zeneiskolában tanult Rozbora Ádám trombitás vezetésével színre lépő kvintettben, de megismerkedhet a közönség a Magyar Jazz Szövetség által Az év fiatal jazz-zenésze címmel rendezett tehetségkutató verseny győzteseivel, Hász Eszter énekessel és Sebestyén Patrik trombitással is. Fiatal erőkből álló triójával látogat Érdre a veterán Elek István szaxofonos, és itt lesz a különböző populáris műfajok elegyével kísérletező, népes rajongótábort maga mögött tudó Barabás Lőrinc trombitás is.

Az új arcokat és izgalmas zenéket felvonultató érdi fesztivál kiemelt produkciója a két nagyszerű szaxofonos, Borbély Mihály és Dresch Mihály kvartettjének fellépése. A zárókoncerten a magyar jazz olyan legendás személyiségei muzsikálnak együtt a színpadon, mint Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Kőszegi Imre (dob), László Attila (gitár), akikhez a Németországban élő, nemzetközi hírű Tony Lakatos (szaxofon) is csatlakozik.

A hatnapos érdi rendezvény részletes programja az Erdijazzfesztival.hu oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.