Megérték az avarok a honfoglalást?

Magyar Nemzet
2019. 04. 23. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Határtalan Régészet című folyóirat idei első száma az avarok múltját, Kárpát-medencei ittlétének kérdését boncolgatja. A magazinban olvasmányosan írnak az Avar Kaganátus mint birodalom működéséről, annak népei­ről, képi világáról, háztartásáról, temetkezési szokásairól, sőt borfogyasztásáról is. Ráadásul egy korabeli, régészeti kutatásokon alapuló ételreceptet is közre­adnak a lapban. Külön cikkben tárgyalják a késő avar kori övveretek, az akkori legkarakteresebb viseleti tárgyak és rangjelzők alakos ábrázolásait is, az Elméleti avarok című írás pedig szokatlan kérdést vet fel: vajon miért „halatták ki” az avarokat a XX. században?

Szenthe Gergely szerint arra a kérdésre, hogy az avarok megélték-e a magyar honfoglalást és beolvadtak-e a korai magyar állam népei közé, a történészi megközelítéseken túl a természettudományos módszereken – szénizotópos keltezés, genetikai vizsgálatok – alapuló, modern kutatási programok keretében kaphatunk megnyugtató választ. Az avarok továbbélésének kérdését egy másik cikk is taglalja, és többet között arra a következtetésre jut, hogy az embertani adatok alapján az avar kori és az Árpád-kori lakosság ­europid elemei között a hasonlóság meggyőző jelei mutatkoznak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.