Hangok és ütemek: újabb könyv a könnyűzenéről

Dresch Mihály, drMáriás, Pajor Tamás, Ráduly Mihály – négyen azok közül, akikkel az NKA Hangfoglaló program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja az elmúlt években életútinterjúkat készített, és amelyek immár könyvben is elérhetők. Vass Norberttel, az alprogram vezetőjével a legújabb kötetről beszélgettünk.

Nagy Zsóka
2020. 09. 23. 7:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi a legizgalmasabb történet, ami olvasható a mostani Hangok és ütemek című könyvben?

– Képtelenség volna egyetlen történetet kiemelni, hiszen a korábbi beszélgetésekhez hasonlóan a legfrissebb kötetbe bekerült életutak is egytől egyig elképesztően gazdagok és tanulságosak. Számomra azért is különösen kedvesek és izgalmasak ezek a mélyinterjúk, mert a XX. századi magyar és kelet-európai történelem eseményei mögött megbújó, illetve annak árnyékában kibontakozó családtörténeteket és emberi döntéseket is megismerhetjük ezekből a szakszerű jegyzetapparátussal is ellátott beszélgetésekből. A II. világháború borzalmai, a Rákosi-éra szűk és nehéz évei, 1956 ragyogása, illetve a Kádár-korszak megalkuvásai mint a XX. századi magyar történelem kulisszái mind-mind előkerülnek a jelenlegi kötetbe válogatott beszélgetésekben is. És persze mindegyik karrier, minden életút esetében vízválasztó az is, hogy a rendszerváltozás után hogyan folytatódott a történet.

Vass Norbert a Hangfoglaló program egyik vezetője
Fotó: Verhóczki Ádám

– A kiadvány nem az első a sorban. Mi indította útjára a könyveket?

– Szerencsésebb (popzene)történeti fejlődésű régiókban vaskos kézikönyvek, több ezer óra mozgóképes és hanganyag, dokumentumfilmek és fényképes adatbázisok igazítják útba a könnyűzene története iránt érdeklődőket. És igaz ugyan, hogy itthon is egyre több szakdolgozat vagy doktori kutatás választja témájául a könnyűzene intézményrendszerének, esztétikumának vagy politikumának vizsgálatát, ez pedig roppant örömteli tendencia, a pop- és rocktörténet emlékeinek oral history módszertana alapján történő gyűjtése és feldolgozása viszont még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon.

– Mikor indult a Hangok és ütemek sorozata?

– Az NKA Hangfoglaló programnak a magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramjának keretében 2015 tavaszán kezdtünk életút- és karrierinterjúkat készíteni. Eddig összesen 66 beszélgetést rögzítettünk, és minden egyes újabb interjú tapinthatóbbá teszi a barkácskorszakból a professzionalizálódás felé mutató kapcsolódási pontokat, egyre több mindenkit ismerünk meg a progresszió és a visszahúzás elfeledett kulcsfigurái közül, az interjúk által egyre pontosabban rajzolódik ki a hangszeres tudás és a színpadi teljesítmény mellett a szimpátiák és ellenszenvek, lehetőségek és gúzsba kötések koordináta-rendszere is. Vagyis a múlt nyoma a dalokon. Az interjúk szerkesztett, lábjegyzetelt változatát először a Poptörténetiemlékpont.hu címen tesszük elérhetővé. Ezek közül válogatnak a Hangok és ütemek címmel, ugyancsak az alprogram gondozásában napvilágot látó kötetek. Idén nyáron immár a negyedik jelent meg a sorban.

– Mi alapján választották ki a megszólaló művészeket?

– Az a célunk, hogy minél több forrást tárjunk fel és tegyünk mindenki számára elérhetővé. A rivaldafény övezte, kanonizált előadók mellett a lokális hősök is érdekelnek bennünket, ahogy a korabeli koncertek technikai személyzetének, a lemezrögzítésben dolgozó szakembereknek, az ifjúsági médiában vagy a koncertszervezésben tevékenykedőknek, illetve a szcénára ható politikai döntéshozásban részt vevőknek a történeteire is kíváncsiak vagyunk. Meggyőződésünk ugyanis, hogy ezek a mélyinterjúk abban segítenek, hogy a beat-, a rock-, a pop- és a tánczenei hagyományok a magyar kultúrában a helyükre kerüljenek. A XX. század második felének története elvégre dalszövegek, rádióműsorok és koncertélmények nélkül elbeszélhetetlen. Mindnyájunk közös örökségét jelentik ezek a dalok.

– Hol lehet a könyvhöz hozzájutni?

– A kötetet, ahogy a Hangok és ütemek sorozat régebbi részeit is, a Magyar Rockhírességek Csarnokában (Budapest, Kárpát utca 23.), illetve a Hangfoglaló program rendezvényein lehet beszerezni.

– Várható a folytatás?

– Az idén újabb tíz beszélgetés készül, úgyhogy bízom benne, hogy idővel összeáll egy újabb kötetre való anekdotacsokor.

Hangok és ütemek

A Hangok és ütemek 4. című könyvben Barcs Miklós, Dresch Mihály, drMáriás, Kiss Ferenc, Lantos Iván, Mohai Tamás, Pajor Tamás, Ráduly Mihály, Rupaszov Tamás és Vas János Panyiga életútját ismerhetik meg az olvasók. Az interjúkat Dragojlovics Péter, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás készítették. „Az ebben a kötetben olvasható életútinterjúk duplán látleletek” – fogalmaz a könyv előszavában Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló program elindítója. „Egyrészt mert megidézik a kort, a környezetet és a könnyűzenei életet, amire a megszólalók visszaemlékeznek. Másrészt megvilágítják kicsit a mostani időszakot is, hiszen az objektivitásra törekvő kérdezők révén az interjúk főszereplői a ma szemüvegén, a megidézett események óta történt változások ismeretében beszélik el a hazai zenei élet egy-egy szeletét.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.