„Végre megint van magyar Bauhaus-festő”

– Az elmúlt egy évben öt évet ugrottam előre – mondja Görög László szentendrei festőművész, aki úgy véli: miközben a járványhelyzet emberileg épp olyan megterhelő a képzőművészek, mint bárki más számára, az alkotók előtt új utakat nyitott meg. A művész három kiállításra készülve beszélt erről.

Kerékgyártó György
2021. 03. 24. 6:11
null
cof_vivi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentendrén alkotó Görög László festőművész – akit egy német kritikus a Bauhaus legújabb magyar képviselőjének nevezett – három kiállításra készül egyszerre.

– Amikor egy évvel ezelőtt bejelentették a járványügyi válsághelyzetet, két és fél hónapig nem vettem ecsetet a kezembe – próbálta megvilágítani Görög László, hogy mit jelentett a képzőművésznek, amikor kiderült, hogy elveszti a közvetlen kapcsolatot a galérialátogatókkal, a kurátorokkal, a szervezőkkel. Ám elmondta azt is, hamar kiderült, hogy a válsághelyzet bizonyos értelemben megújulást hozott.

– Nyáron Hajdúszoboszlóra hívtak meg egy nagy szabadtéri kiállításra. Felszabadultak voltunk, sok művész mutatkozott be, rengetegen érdeklődtek, ott voltunk, beszélgetni tudtunk. Ekkor értettem meg, hogy új periódus kezdődött: úgy tűnik, véget ért a kisgalériás, kávéházi kiállítások korszaka. A szabadtéri kiállításokon nem kell szoronganunk az összezártság miatt, ráadásul minden természetesebb, egyszerűbb lett: a befutott, nagy művészek együtt állíthatnak ki a fiatalokkal, és mivel nincsenek falak, korlátok sincsenek. Ez ráadásul azoknak az alkotóknak is kedvez, akik nem mozognak otthonosan az online térben, amely mostanra ugyancsak természetes közege lett a kortárs képzőművészetnek – mesélte a festőművész.

Az elmúlt egy évet kísérletezésre és útkeresésre használta Forrás: A művész saját archívuma

Görög László egy évtizeddel ezelőtt tűnt fel a hazai képzőművészeti életben konstruktivista munkáival. Hamar felhívta magára a figyelmet, és ma már osztrák kurátor és német művészetkritikus is foglalkozik a munkásságával, miközben festményei egyre gyakrabban láthatók külhoni kiállítóterekben.

– Későn kerültem a pályára, pedig mindig érdekelt a képzőművészet – árulta el. – Évtizedek óta üzlettel foglalkozom, viszont huszonöt éves korom óta műgyűjtő vagyok. Elsősorban a XX. századi szentendrei alkotók munkáira koncentráltam. Én magam akkor kezdtem festeni, amikor megismertem a páromat, Verebélyi Diána festőművészt. Nagyon tetszett, amit csinált – ecsetet ragadtam, és elkezdtem kísérletezni.

Forrás: A festőművész saját archívuma

A kedvtelés azonban hamar komolyra fordult.

– Amiatt, hogy Diána ott volt mellettem, figyelt, tanított, segített, expressz­sebességgel haladtam előre – magyarázta Görög László.

Az elkészült munkák egyre több szakember kezébe kerültek, akik biztatták az induló alkotót, így hamarosan megnyílt az út a kiállítótermek felé is. Ma már tekintélyes szakemberekkel dolgozik együtt, mint Erdész Lászlóval, a szentendrei Erdész Galéria, illetve Budapesten Pintér Péterrel, a Pintér Galéria és Dávid Norberttel, a Dávid Galéria tulajdonosával. Fontos szerepet játszik a pályáján Hervé-Lóránth Ervin, aki Ausztriában szervezi a kiállításokat.

– Hervének is nagyon sokat köszönhetek – mondta Görög László. – Miután ősszel látta a legfrissebb munkáimat, közölte, hogy három hónapon belül kér tizenegy újat. Ezzel telt a telem, és egy egészen új irányt találtam meg ennek köszönhetően.

Forrás: A festőművész saját archívuma

Az ausztriai kapcsolatnak köszönhetően lett híre Görög Lászlónak Németországban is, ahonnan – egy művészeti író tollából – ezt az elismerést kapta: „végre megint van magyar Bauhaus-festő”.

Komoly munkával telik a tavasz és a nyár eleje Görög Lászlónak. Harmony című, 3×9 méteres festménye, amely Pekingben a Hungarian Street Art fesztiválon volt látható, most továbbutazik Kínán belül. Közben alkotója már három eseményre készül.

– Említettem, mennyire felértékelődött a szabadtéri tárlatok szerepe – magyarázta lapunknak. – Szentendrén, ahol élek, ennek régi hagyománya van, és idén húsvétvasárnap, április 4-én nyílik a tradicionális Szentendrei Szabadtéri Tárlat, amelyen én is szerepelek. Emellett meghívtak a Pintér Galéria Kortárs Balaton című tárlatára.

Forrás: A festőművész saját archívuma

Mindeközben készül az ausztriai bemutatkozásra. A következő kiállítása az innsbrucki magyar főkonzulátus kiállítótermében lesz, mind hagyományos bemutatással, mind 3D-s virtuális látványon keresztül. A bezártság időszaka tehát Görög Lászlónak új lehetőségeket hozott.

– Az elszigeteltség, a maszk és a távolságtartás próbára tette az emberi kapcsolatainkat, nem könnyű fegyelmezetten tűrni. Szerencsére a vállalkozásom anyagi biztonságot ad, így mellette lehet dolgozni. Alkotóként arra volt lehetőségem az elmúlt egy évben, hogy kísérletezzek, új utakat keressek és minél többet gyakoroljak. Ez az öröm az ürömben: alkotóként megújulva tudok továbblépni – mondta a festőművész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.