Családban marad

Srí Lanka az első fecske: soha nem látott mértékű gazdasági válság és ehhez társuló politikai krízis rázza meg az országot. Egekbe törő energiaárak, gyógyszer- és devizahiány, a turizmus elapadása, adósságválság, amelyet a korrupt vezetés még megfejelt jó pár hozzá nem értő döntésével. Az Indiai-óceánban fekvő sziget csupán első a sorban, hamarosan szerte a világban lesznek követői.

Pósa Tibor
2022. 05. 23. 15:08
SRI LANKA-POLITICS-UNREST-ECONOMY Fotó: ISHARA S. KODIKARA Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemhogy fenyeget az államcsőd réme Srí Lankán, hanem betette a lábát az ajtó résébe. Az ország még tavasszal nem tudta teljesíteni 51 milliárd dolláros adósságának törlesztőrészletét. Megkezdődtek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, az IMF-fel kölcsön felvételéről, de ennek csak őszre lesz eredménye. A szakértők szerint inkább haladékot kellett volna kérni az adósság-visszafizetésre a hitelezőktől, nem újabb kölcsönökkel megfejelni a tetemes adósságot. Jogos kérdés, hogy fél év múlva vajon helyén lesz-e­­
a jelenlegi politikai vezetés. Vagy a gazdasági káosz eredményeként teljesen elfújja őket a szél?

Dilettáns kormánydöntések

Érdemes elemeznünk, hogy miben nyilvánul meg, milyen hatásai vannak a mindennapi életre a legsúlyosabb gazdasági válságnak, amely a britektől való függetlenség 1948-as elnyerése óta soha nem látott mértékben sújtja a 22 millió lakosú szigetet. Srí Lankán a közelmúltig a környező államokhoz viszonyítva igen bőkezű szociális rendszer működött. A közlekedést nagymértékben támogatta a kormány, az egészségügyi alapellátások ingyenesek voltak, csakúgy, mint az oktatás. A hosszú évek alatt a társadalom ezt úgy fogadta el, mint alapjogot a létezéshez. A mostani gazdasági válság azonban mindent felülírt. A koronavírus-járvány miatt jó két éve nem jönnek a turisták, hogy gyönyörködhessenek a sziget szépségeiben, és élvezzék a méltán híres vendéglátást. Az államnak így le kellett mondania az egyik jelentős devizaforrásáról. A turizmusra egyébként is rájár a rúd: 2019 húsvétján iszlamisták borzalmas merényletsorozatot hajtottak végre Colombóban, amely 279 halálos áldozatot követelt. Aztán az idegenforgalom kezdett volna magához térni, de az ajtón ott kopogtatott a koronavírus-járvány. Se ki, se be.

Az állam másik devizabevételi forrása a külföldön élő Srí Lanka-iak hazautalásai, segítve otthon maradt családtagjaikat. A kormány kiváló érzékkel ebben az időszakban szigorította meg az átutalásokat, aminek meg is lett az eredménye, ­zuhanni kezdtek a devizában érkező hazautalások. E két jelentős kiesésnek tudható be az, hogy a központi bank áprilisban tudatta: az országnak csupán kétmilliárd dollár lapul a páncélszekrényeiben. Már vagy fél éve vannak jelei annak, hogy a kormány nemhogy nem találja meg a kiutat a gazdasági válság következményeiből, hanem dilettáns döntéseivel még csak tetézi a bajt. Egyre kevesebb pénz jutott arra, hogy az ország üzemanyagot, gázt, életmentő gyógyszereket vegyen.

Áprilisra tetőztek a gondok: a Srí Lanka-iak mindenért sorban álltak, amihez egyáltalán hozzá lehetett jutni. A benzinkutak előtt, az otthoni, főzéshez használt gázpalackokért, de mostanában az élelmiszerekért is végeláthatatlan sorok kígyóztak. Az árak pedig a világban uralkodó inflációt tükrözve itt is az egekbe szöktek. Már curryből – amely errefelé alapfűszernek számít – sincs elég. Enélkül ugyan lehet élni, de ha valakinek kórházba kerül egy rokona, akinek nem jut megfelelő gyógyszer, az halálos lehet. A hozzátartozók elkezdik futni a köröket, hogy valakitől, esetleg külföldi forrásból beszerezzék az élementő gyógyszert. Egy asszony a helyi riportereknek elpanaszolta, hogy a közelmúltban három családtagja lett az áldozata a gyógyszerhiánynak. A tömegközlekedés is akadozik. Előbb csökkentették a buszok számát, majd járatokat szüntettek meg, jelenleg elvétve jár néhány autóbusz. Az üzemanyaghiány miatt az országban több helyen egyszerűen értelmetlen mezőgazdasággal foglalkozni, a gépek állnak, területek maradnak parlagon. Áruszállítás is csak hébe-hóba van, a kaminok is telephelyeiken vesztegelnek, ezzel is növelve az áruhiányt.

Gyertyafényes vacsorák

De a legnagyobb kárt az állandó áramkimaradások okozzák. Vannak olyan területek, ahol naponta 14 órára lekapcsolják a villanyszolgáltatást. Az éttermek gyertyafényes vacsorákat adnak, amikor van áram, gyorsan összeütnek valamit. A hűtőről jobb, ha elfeledkezünk, akár naponta többször is leolvadhat, a lakosság nagy részének úgysem telik arra, hogy néhány hétre előre raktározzon. Colombóban dolgozó újságírók ugyanakkor arról számolnak be, hogy az elit kerületek éjjelente fényárban úsznak. A nagyobb baj az, hogy ilyen körülmények közt, elektromosság nélkül kellene megszervezni a munkát. A gyártulajdonosak zöme haza is küldi a dolgozókat, amiért ugye nem jár fizetés, ezzel is növelve az elszegényedést.

Az utca nyomása

Hát csoda, hogy tavasztól kezdődően a helyzettel elégedetlenkedők kormányellenes tüntetéseken vesznek részt? Követelik az egész Radzsapaksza-klán távozását a hatalomból.

A 2019-es iszlamista merénylet után szilárdították meg hatalmukat az ország felső vezetésében a Radzsapakszák. Azt ígérték a népnek, hogy egyedül ők tudják szavatolni az állampolgárok biztonságát. Jelenleg Gotabaja az elnök, a kormányfői tisztséget – múlt heti távozásáig – Mahinda látta el, de a hetven éven felüli testvérek közt volt ez már fordítva is. Az egész politikai klán befolyását példázza, hogy tagjai közül jó páran vezető minisztériumokat irányítanak. A kormányülés kis túlzással családi összejövetelnek számít.

Az elnök április elején hirdette ki a szükségállapotot az országban a tüntetések miatt. Addig jó fiúk módjára zajlottak a megmozdulások, amelyek főleg Colombóban folytak, és ezeken a tanultabb rétegek vettek részt. A hónap közepén a hatalom ráengedte a követőit, akiket – mily érdekes – buszon szállítottak a városba. A többnapos összecsapásoknak halálos áldozatai voltak. Ezt követően fogadta el az államfő testvére lemondását a miniszterelnöki posztról. Az utca nyomásának ennyit engedett Gotabaja, de a hatalmi játszma még korántsem dőlt el, az ő távozását is el akarják érni a tüntetők.
A rossz kormányzás miatt súlyosbodott a válság. A Srí Lanka-i mezőgazdaság lesz a világon egyedüliként teljes egészében biogazdálkodású – tűzték ki célul. Le is állították a külföldi gabonaimportot, ami hozzájárult az élelmiszerválsághoz. Repülőteret és hajókikötőt építettek kínai kölcsönből, amely kihasználatlan.

A törlesztés elmaradása miatt a kínaiak rá is tették a kezüket a kikötőre. Peking befolyása az egész országra megkérdőjelezhetetlen. A kormány nem megfelelő pillanatban hajtotta végre az adócsökkentést, jelentős bevételről lemondva ezáltal. Ráadásul a nagy építkezésekből eredő kenőpénzek mind a Radzsapakszák zsebeit tömték tele.

Borítókép: Tiltakozók által fölgyújtott busz roncsa a korábbi elnök, Mahinda Radzsapaksza colombói rezidenciájánál. Zsákutca (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.