Az utolsó erdő

A család osztrák ága, amely valaha a Habsburg Birodalom legnagyobb hitelezője volt, százmillió dollár feletti áron eladta azt az erdőterületet, amely még megmaradt az egykori mérhetetlen vagyonból.

Bódy Géza
2019. 03. 26. 16:05
null
Albert von Rothschild bárót tartották a leggazdagabb európainak Fotó: Wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltak a Rothschildok egykori osztrák birodalmuk utolsó darabjától is. A család osztrák ága, amely valaha a Habsburg Birodalom legnagyobb hitelezője volt – a Bloomberg értesülése szerint –, százmillió dollár feletti áron eladta azt az erdőterületet, amely még megmaradt az egykori mérhetetlen vagyonból. Ezzel a lépéssel egy több mint kétszáz éves történetnek szakad vége, ugyanis a család 1815-ben kezdte meg üzleti tevékenységét Bécsben.

Az Alsó-Ausztriában található hétezer hektáros erdőt az osztrák Prinzhorn Holding vásárolta meg. Ez a cég – amely a legnagyobb a csomagolóanyagokat gyártók közül – szintén egy dollármilliárdos család tulajdona, élén Cord Prinzhorn nagybefektető áll. A guru az erdőben a hosszú távú pénzfialtatás lehetőségét látja, a nyersanyagok megújuló energiaforrásával együtt. Célja megóvni a történelmi épületeket, a környezetet, hiszen a vidék tele van régi épülettel, és egyike a legnépszerűbb osztrák kiránduló- és horgászhelyeknek.

Albert von Rothschild bárót tartották a leggazdagabb európainak
Fotó: Wikimedia

Az új tulajdonba kerülő erdő része annak az ingatlannak, amelyet Albert von Rothschild báró vett még 1875-ben. Később a területet megszállták a nácik Ausztria 1938-as elfoglalásával, aztán a második világháború után részben visszakerült a családhoz.

Salomon Rothschild volt az első, aki 1815-ben „betört” Ausztriába, üzleteit Bécsben indította el. A család hamar a Habsburg Birodalom legnagyobb hitelezőjévé vált, és nem sokkal később az ország legnagyobb földbirtokosa lett: 1910-ben Salomon unokáját, Albertet tartották Európa leggazdagabb emberének. A család vagyona az 1930-as válság idején jelentősen megcsappant, ekkor ment csődbe a Creditanstalt nevű bankjuk, amelyet az állam vett át. A náci megszállás idején jelentős vagyont koboztak el tőlük. Az utolsó Ausztriában dolgozó Rothschild-leszármazott Geoffrey Hoguet volt, ő a Creditanstaltban tevékenykedett. A bankot az osztrák UniCredit Bank vásárolta fel 2014-ben.

Annak ellenére, hogy megválik az erdőtől a Rothschild família, bőven marad pénz a kasszában, hiszen ötször olyan gazdagok, mint a világ nyolc legtehetősebb embere együttvéve. Nem véletlen, hogy mérhetetlen befolyásuk van a politikára és a gazdaságra, a nemesfémek, valuták árfolyamára. Vagyonukat felbecsülni lehetetlen annak ellenére, hogy évről évre tucatnyi külföldi mértékadó kiadvány jelenik meg a szupergazdagokról. Ezekben legutóbb 600 és 800 milliárd közti összegről lehetett olvasni velük kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.