Magyar sajtófotó

A pályázatra 267 fotográfus 2488 pályaművel nevezett, és 6079 kép érkezett be. A 14 kategória legjobbjairól ezúttal is nemzetközi zsűri döntött.

2020. 02. 03. 13:57
null
Balogh Zoltán: Vučjak a kiürítés után. Hír, eseményfotó – 2. helyezett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A pályázatra 267 fotográfus 2488 pályaművel nevezett, és 6079 kép érkezett be. A 14 kategória legjobbjairól ezúttal is nemzetközi zsűri döntött, amelynek elnöke Szlukovényi Tamás volt, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict (Modern Kori Konfliktusok Archívuma) kurátora, aki korábban a Reuters hírügynökség globálisfotó-főszerkesztőjeként dolgozott. Az ítészek között helyet kapott még Ron Haviv Emmy-díjra jelölt fotóriporter, João Silva, a The New York Times háborús fotóriportere, Daniela Mrázková cseh szakíró, valamint Stiller Ákos fotóriporter.

A zsűrielnök szerint az idei termés egyenesen világszínvonalú. A képeket elnézve nehéz lenne vitába szállni ezzel a kijelentéssel, hiszen a kongói dzsungeltől a Szigeten bulizó punkokon át a Hableány tragédiáját követő, napokig tartó mentésig a magyar sajtófotósok mindenütt jelen voltak. A verseny legerősebb mezőnye a társadalomábrázolás, a mindennapi élet és a portrésorozat volt idén. Ebben rejlik a magyar fotózás ereje, így nem meglepő, hogy most is ezek a kategóriák vitték a pálmát.

Az esztétikum mellett valójában pofonegyszerű megállapítani, melyik kép van ránk hatással: az, amelyik érzelmeket vált ki belőlünk. Egy jól elkapott pillanat, a vízből hirtelen felbukkanó kéz megmosolyogtat, de talán a zárt ajtók mögötti, meghitt és személyes pillanatok azok, amelyeket továbbviszünk magunkkal: Cséfalvay Á. András felvételén terápiás kutyák fekszenek békésen a gyermekkori agyi bénulással diagnosztizált Regina körül a szlovákiai Szenc Nefelejcs Házában. Nagy Jácint Karácsonyvárás című felvételén a tízgyermekes Majtényi család készülődik az ünnepre kétszobás szombathelyi lakásában. A kép elkészültéhez mindössze négy gyertya adta a fényt. Bielik István Az utolsó mesélők című sorozatán a málenkij robotot túlélő idős embereket láthatunk személyes tárgyaikkal.

A legjobb képnek kell nyernie: a témák változatossága magától alakul ki, így ha ugyanazt a sztorit dokumentálja a három legjobb kép, akkor nem fognak csak azért is más mellett dönteni. A zsűrielnök szerint ilyen együttállás nagyon ritkán fordul elő, hiszen a fotósok széles spektrumban mozognak. Ettől függetlenül azért akadt olyan esemény, amely alapvetően határozta meg a 2019-es évet. Május végén sodorta el a Viking Sigyn szállodahajó a Hableány turistahajót, a baleset 28 áldozatot követelt. A hajókatasztrófa több győztes sajtófotón is visszaköszönt: Ajpek Orsolya mentésről készült anyaga bizonyult a Képriport kategória legjobbjának, a búvárokról is készült portrésorozat, Dombóvári Tamás Részvét című képe pedig az év hírfotója lett.

A felvételen egy koreai nő egy szál fehér rózsával fejezi ki részvétét a baleset helyszínénél, Budapesten, a Margit hídon.

Nem csak a tapasztalt rókáknak volt esélyük: ­Kovács Bea Éber kóma című sorozata például a Mindennapi élet (sorozat) kategóriában bizonyult a legjobbnak. Munkája azt mutatja be, ahogyan egy 2017-ben a zebrán elgázolt és azóta éber kómában fekvő lányt ápolnak a szülei az otthonukban. A menekültválság lenyomatával idén is találkozhatunk, Balogh Zoltán felvételén például a felszámolás alatt álló, horvát határhoz közeli vučjaki táborban hagyott sátrakat láthatjuk, az ott tartózkodó migránsokat a boszniai hatóságok a felvétel születése előtti nap szállították el a táborban fennálló élhetetlen körülmények miatt.

Hajdú D. András sorozata még messzebbre visz: egy igazi magyar hős, Hardi Richárd szemorvos és szerzetes áldozatos munkáját mutatja be. A doktor már 25 éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegletei­be, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Tömegközlekedés nincs, a szürkehályog miatt sokszor már teljesen vak betegek gyalogosan, esetleg bicikli csomagtartóján érkeznek a magyar orvos ideiglenesen felállított műtőjébe. Dr. Hardi szemészeti centrumról álmodik, amely az adományoknak hála, mára megvalósulni látszik.

Az ünnepélyes díjátadó, a pályázat anyagából rendezett 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója és Az év fotói című album bemutatója április 16-án lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Ekkor jelentik majd be a MÚOSZ-nagydíj és az André Kertész-nagydíj győzteseinek nevét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.