Mennyit keres Batman?

A DC-hősök átlagfizetése 67 ezer euró, míg a Marvel hősei hatezerrel kevesebbet érnek.

2020. 11. 17. 20:34
null
BATMAN Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pszichológiai és retorikai alaptétel, hogy ha egy érvelés tudományosnak tűnik, az érvelő szakértő, akkor nagyobb eséllyel sikeres a meggyőzés. Persze a legtöbb esetben­ az érvelő sem sorolja fel az összes adatot és szak­értői címet, így rövidül a szófordulat „brit tudósokra”. A szigetország számos egyetemén és tudományos platformján milliónyi kutatás folyik, amelyek között van értelmes és kevéssé lukratív is. Brit tudósnak lenni a hazai köznyelvben ma a hiteltelenséggel egyenlő. Pedig a kutatások mögött neves egyetemek, intézetek, tudományos szaklapok állnak. Jelenleg az egyik legnagyobb brit kutatás az aszpirin hatásait vizsgálja a koronavírus elleni harcban. A Covid–19 többek között vérrögöket okozhat, az aszpirin azonban használható vérhígítóként is, így csökkenthető vele a vérrögök kialakulásának kockázata. Ez azért remek hír, mivel a gyógyszer olcsó és széles körben elterjedt.

Mégis a legtöbb hír az idő- és pénzpocsékoló kutatásokról szól. A Glasgow-i Egyetemen a békák tapadókorongjait tanulmányozták, és rájöttek, hogy öntisztító folyadék termelődik rajtuk. Ez alapján újrahasznosítható öntapadós felületekkel kísérleteznek. Máshol a sült szalonna másnaposságra gyakorolt hatását vizsgálták. Edinburgh-ben a hímnős csirkék születésének titkát kutatták, de volt már szó az űrutazás, így a súlytalanság vérnyomáscsökkentő hatásáról is.

Legutóbb a Vanquis Bank finanszírozott egy hiánypótló kutatást, amelynek keretében összehasonlítás készült a szuperhősök keresetéről. Tehát mi történne, ha Bruce­ Wayne,­ Clark Kent vagy Oliver Queen nemcsak maszkos alteregóban osztaná az igazságot, hanem a való életben is részt venne a gazdaságban. A Marvel és a DC szuperhőseinek polgári foglalkozása ismert, így a kutatásnak mind­össze meg kellett keresnie, hogy adott városban mennyit visznek haza a hasonló pozícióban dolgozók. A kitalált városok esetén az állami átlagfizetéssel számoltak. Ennek megfelelően kiderült, hogy Batman, vagyis Bruce Wayne, a Wayne Enterprises vezérigazgatója a leggazdagabb, több mint évi 840 ezer eurós bevétellel. Őt követi Tony Stark (Vasember), aki 782 ezer eurót keres a Los Angeles-i Stark Industries vezetésével. Alig lemaradva bronzérmes Oliver Queen (Zöld Íjász), a Queen Consolidated feje, közel 780 ezer euróval. A legszegényebb Scott Lang, a Hangya, aki fagylaltfelszolgálóként 15 ezer eurót szed össze egy évben. Mindezek alapján kiderült, hogy a képregényvilág nagy riválisainak számító DC és Marvel szuperhősei körülbelül azonos összeget keresnek.

A DC-hősök átlagfizetése 67 ezer euró, míg a Marvel hősei hatezerrel kevesebbet érnek.

Az újabb értelmetlennek tűnő kutatás felrobbantotta a Twittert, a Marvel és a DC vetélkedése ugyanis legendás képregénykörökben. Volt, aki felháborodott, hogy hihetetlen emberek milyen nevetséges kimutatásokért kapnak pénzt, a szuperhősrajongók azonban hosszas vitába kezdtek, hogy Batman kontra Superman vagy Vasember keresete mit jelent a DC- és a Marvel-univerzum számára. Egy dolgot nem vettek észre, hogy pontosan azt tették, amit a Vanquis Bank szeretett volna: folyamatosan osztották a bank kutatásáról készült weboldalt, komoly reklámot teremtve ezzel a brit pénzintézetnek.

Régi igazság, hogy a rossz reklám is reklám. Épp ezért nem zavarja a brit egyetemeket, hogy a „brit tudósok” számos összefüggésben ma már pejoratív értelemben szerepelnek, mivel egyetemeikről ezáltal is hallanak a fiatalok, akik közül a jövő tényleges kutatói kerülnek majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.