Vasfüggöny

Az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan március első napjaitól vizsgálja a Szputnyik V orosz koronavírus­ elleni vakcinát. Még nyugati politikusoknak is szemet szúrt a vizsgálat lassúsága, hiszen más vakcinákat kevesebb mint egy hónap alatt engedélyeztek. Úgy tűnik, hogy Brüsszel, miközben alaposan kielemzi az orosz készítményt, saját polgárainak árt.

Pósa Tibor
2021. 06. 05. 14:58
COVID-19 vaccination at Novosibirsks Berezka Allotment Association
Ideiglenes oltóállomás a szibériai Novoszibirszkben. Az oroszok nem kérnek az Európai Unió újabb kioktatásából Fotó: Kirill Kukhmar Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió most is összekeveri az ideológiai kérdéseket az egészségügyi problémákkal. Ez a gyengék játéka: összemosni más témakörben keletkezett vitákat egy olyan helyzettel, amelyben ő mondhatja ki a döntő szót. Inkább megvonja polgáraitól a hatásos eszközt, amellyel védekezni tudnának a járvány ellen, ezáltal kirekeszti a véleményétől eltérő álláspontot képviselő országot abból, hogy az európaiaknak segítsen. Vajon ugyanez lenne-e a helyzet, ha a tavaly év végén elsőként bejelentett Szputnyik V, amely az első szovjet műholdról kapta nevét, máig a koronavírus elleni egyetlen hatásos vakcina lenne? Brüsszel felől valószínűleg kevesebb oroszellenes szólamot hallanánk, mert elnyomná az orosz hivatalosságok előszobáiban az európaiak által vívott közelharc zaja. Térden állva könyörögnének, hogy ők is hozzájuthassanak a vakcinához. Ettől a helyzettől megmenekültek, hála az idejében kifejlesztett nyugati oltóanyagoknak. De Moszkva sem bánkódik, van még pár hely a világban, ahol epekedve várják a szérumot.

Putyin fiolával

Múlt hét végi nyilatkozatában Markus Söder­ is azt hangoztatta, hogy az orosz készítmény európai engedélyezését fel kellene gyorsítani.

A bajor miniszterelnök a következőket mondotta: „Nem szabad pusztán ideológiai okok miatt fecsérelni az időt.” Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) újabb anyagokat kért be az orosz gyártótól. De mintha Söder szavai azt sugallták volna, hogy valami más is van az akadékoskodás mögött. A német kormány értesülése szerint az EMA csak szeptemberben hirdet „ítéletet” a Szputnyik V ügyében, bár Németország számos tartománya már előrehaladott tárgyalásokat folytat az orosz féllel különböző szerződések megkötéséről. De ezek a megállapodások a jövő ködébe vesznek. Sőt Bajorország az orosz vakcina gyártásáról is egyeztetett, ám előbb látni akarja az ügynökség nyilatkozatát arról, hogy az oltás biztonságos és hatékony. Miközben már tízmilliók kapták meg szerte a világban.

Pedig nem így indult a keleti oltóanyag karrierje. Mindenki tapsikolt az örömtől, amikor bejelentették a Szputnyik V kikísérletezését. Maga Vlagyimir Putyin jelent meg a képernyőn, kezében a fiolával. A világ kitörő lelkesedéssel fogadta a reményt, hogy az emberiség a kezében tartja a megváltást a gyilkos kór ellen. Azonnal legalább ötven állam jelentkezett vevőként a vakcinára, amelyek szerződést kötöttek Moszkvával a szállításról, így hazánk is. Számos állam jelezte, hogy gyártóként is be akar szállni a termelésbe, köztük India és Dél-Korea. Kirill Dmitrijev, az Orosz Közvetlen Beruházási Alap igazgatója, amely az országban finanszírozza a gyártást, kijelentette, hogy még az idén hétszázmillió adagot tudnak gyártani. Aztán Moszkvából olyan hírek jöttek, hogy hátrébb az agarakkal, korántsem képesek ennyi dózist előállítani, hiányzik a megfelelő gyártókapacitás. Az Európai Unióval viszont megállapodtak, hogy június közepétől megkezdik egy ötvenmilliós tétel szállítását.

Ideiglenes oltóállomás a szibériai Novoszibirszkben. Az oroszok nem kérnek az Európai Unió újabb kioktatásából
Fotó: Getty Images

Feltéve, ha az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezi az oltóanyag alkalmazását. Nyilván itt olyan kiváló tudósok dolgoznak, akiknek szeme előtt csak az európai lakosság egészsége lebeg, őket nem befolyásolják a politika rezdülései. Csak egy megjegyzés erejéig emlékezzünk vissza az ügynökség még 2020 eleji állásfoglalására, amely lekicsinyelte a koronavírus-járvány várható hatásait. Természetesen most is pártatlanul viszonyul a keleti vakcinákhoz, elvégre megkérdőjelezhetetlen szakértelmű kutatók dolgoznak az ügynökségben. Szó sem lehet arról, hogy valaki lassítja vagy gyorsítja a munkájukat. Még a világszerte elismert The Lancet orvostudományi folyóirat sem befolyásolta őket. A brit kiadvány egy húszezer fős vizsgálat eredményeit összegezte, amelyben megállapította, hogy a Covid–19-betegség ellen a Szputnyik V 91,6 százalékban hatásos. Ez nem hatotta meg az EMA-t, továbbra is folytatják elmélyült vizsgálatukat, őket nem lehet ilyen cikkekkel eltéríteni.

Üzleti következmények

Az év elején történtek olyan események, amelyek nem segítették a jobb megértést Oroszország és az Európai Unió között. Navalnij orosz ellenzéki moszkvai elítélése felkavarta a brüsszeli, az emberi jogokra sokat adó véleményformálók érzelmeit. Aztán jött Josep Borrell, a külügyi biztos vesszőfutása az orosz fővárosban, amikor a napnál világosabban kiderült, hogy Moszkva nem kér az Európai Unió újabb kioktatásából. És hogy ne legyen annyira egyszerű a helyzet, a Kreml a polgárháborús ukrán határnál nyolcvanezer fős hadgyakorlatot tartott. A belga fővárosban szinte már biztosra vették, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát. Aztán a katonák haza-, illetve visszamentek a laktanyáikba. Ilyen előzmények után a gyógyszerügynökségnek biztosra kell mennie: töviről hegyire meg kell vizsgálni, hogy milyen gyógyszert akarnak az oroszok beadni az európaiaknak. Az alapos elemzésnek vannak üzleti következményei is. Az amerikai és a nyugati gyógyszergyárak nem rejtett megelégedéssel fogadták, hogy az orosz vakcinák vizsgálati ideje legalább hatszorosa lesz az övékének. Történtek kísérletek a másik gyógyszerének lejáratására is. Van, aki vakcinaháborúról beszél, de az valószínűleg elvesztette józan ítélőképességét. Mások számára viszont egyértelmű, hogy az orosz vakcina előtt legördült a vasfüggöny.

Irányt váltó turizmus

Nemcsak azzal okozott az Európai Unió magának sebeket, hogy a vizsgálat elodázásával több millió ember nem kapott időben védelmet, az orosz vakcina el nem ismerésének lesznek gazdasági következményei is. A hetek múlva bevezetendő egészségügyi útlevélben, a CovPassban nem fog szerepelni az orosz oltás, mivel nincs európai engedélye. Ha egy Szputnyikkal beoltott orosz turista nyáron üdülni akarna Európában, akkor hiába kapott oltást otthon, csak érvényes tesztekkel léphet be a EU területére. Ez nyűg és pluszkiadás, másrészt megaláztatás. Az orosz vendégekről azt tartják, hogy nem foglalkoznak az árakkal, ezen a pár héten nem számít nekik a pénz. De azért nem olyan ostobák, hogy oda menjenek, ahol nem látják szívesen őket. Így olyan országokat tűznek majd ki úti célul, ahol nem zaklatják őket különböző tesztelésekkel. Kétoldalú megállapodásokkal ezt ki lehet kerülni, de a hírek szerint az orosz külügy még erre sem hajt rá. Így Nyugat-Európa az idén nyáron lemondani kényszerül az orosz vendégekről, mert valakik úgy gondolják, hogy most alaposan megleckéztetik Moszkvát. Tévednek. Mint ahogy tévedtek a különböző embargós rendelkezésekkel is, azok hatásait is kibekkelik az oroszok. A világ nagy, számos más helyen is vannak káprázatos tengerparti strandok, fürdőhelyek, gasztronómiai élmények, az idén arrafelé veszik az irányt az orosz turisták.

Ha az embereknek a vírus ellen gyors védelmet kell adni, akkor – ideológiai nézeteltérésektől függetlenül – alkalmazni kell azt a biztonságos vakcinát, amelyet a piacon el lehet érni. Az európai szervezetek önteltségét kellene egy kicsit mérsékelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.