Jóemberek bújócskája

Létezik az ember életében bármi, ami teljesen önzetlen?

Végh Attila
2023. 01. 06. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megkérdezünk bárkit, hogy az életében látott filmek közül szerinte melyik szól a szeretetről, nagy az esélye, hogy az illető valami nyálas baromságot idéz föl. Zeffirelli-giccset, miegymást. Ezért, ha a kedves olvasó otthoni magányában kedvet kap rá, hogy a valódi szeretet filmjein elmerengjen, rosszul teszi, ha e sorokat olvasva kirohan az utcára, és kutatni kezdi a közvéleményt. Inkább azt javaslom, olvassa tovább ezt a tárcát.

Néhány éve nagy siker volt A Wall Street farkasa című film. A kritikusok nagyjából egyetértettek abban, hogy ez a mű a kapzsiságról szól, a féktelen szerzési vágy őrületéről, és az ezen alapuló rendszerről. Valamint arról, hogy ez a szisztéma hogyan zabálja föl és öklendezi ki a jobb sorsra érdemes individuumokat.

Szerintem ez a film a szeretetről szól. A pénzéhség búrája alatt lélegzik, szuszog ez az organizmus, amit alkuszirodának neveznek.

Itt mindenki rohadt gazdag akar lenni. (Persze máshol is, de akik itt vannak, azok e vágy kielégítéséért – amely vágy, mint Platóntól tudjuk, a lélek legalantasabb részének izzadmánya – bármit megtesznek.) És megy is a pénztermelés szépen, a dolgozók vagyona exponenciális növekedésnek indul, mindenki egyre boldogabb. (Vagy csak úgy érzi, de az ugyanaz, hiszen a boldogság nem más, mint egy érzés.)

Leonardo DiCaprio, a főnök időnként lendületes, szenvedélyteli beszédeket intéz népéhez, tartandó a lelkesedést az esetleg csüggedésre hajló lelkekben. Az egyik ilyen beszéd a következő kirohanásban kulminál: „Rohadtul szeretlek benneteket!” És itt már minden szereplő sír a pénzügyi meghatottságtól.

Ezzel a vitriolos mondattal le is zárhatnánk a témát, csakhogy utunk most indul. Mert nézve a gazdagodók szeretetkönnyeitől öntözött jelenetet, arra gondoltam, hogy tényleg, mi is a szeretet. Ezt, ami itt zajlik, minden normális érzésvilágú néző szatirikusnak minősíti, mondván, hogy ami az irodisták lelkét eltölti, az biztosan nem a szeretet. Hiszen a szeretet valami egészen más. A szeretet önzetlen, csak adni akar, és nem akar cserébe semmit. A szeretet az áldozathozatal enyhébb formája, amikor az ember csak azt nézi, hogy a másiknak mi a jó. Satöbbi, satöbbi.

De tényleg így van ez? A szeretet valóban mindig teljesen önzetlen? Létezik az ember életében bármi, ami teljesen önzetlen? Ebben az ősidők óta zajló struggle for life-ban létezhet ilyen? Nem az a helyzet inkább, hogy az önzetlenség rózsabokrában mindig valamilyen elvárás rejtőzik? Nem úgy áll-e inkább a helyzet, hogy mindenkivel szemben, akit szeretek, elvárásaim vannak? És ha ezeknek ő huzamos ideig nem felel meg, akkor szeretetem megcsappan, netán elfogy. Mert ha nem, akkor elmebeteg vagyok. Vagy legalább lelki.

Nézem a filmet, és a film néz engem. Azt mondja nekem: „Nézz magadba! Miben különbözik ez a tőzsdeügynöki szeretet attól, amit te nevezel annak? Mikor szerettél te bárkit úgy, hogy cserébe nem vártál el semmit? Na, ugye? Gondolkodj már el azon, hogy az ember életében egyáltalán van-e mód az önzetlen szeretetre!”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.