A természet színelváltozása

Időnként kimegy a civilizált ember a természetbe.

Végh Attila
2022. 12. 16. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időnként kimegy a civilizált ember a természetbe. Különböző okokból teheti. Vadászni akar, fát vágni, gombát szedni, gyógynövényt gyűjteni, fényképezni, gyalogolni, kéktúrapecsétet szerezni, vérnyomást csökkenteni. Valamire használni akarja a természetet.

De mi van akkor, ha nem cselekvő lélekkel megyünk ki? Ha célunk nem valamiféle tevés-vevés, hanem a tiszta szemlélődés? Nos, akkor megtörténhet a természet színeváltozása. A hegyekből, fákból, madarakból táj lesz.

Igen, ha a természetben tartózkodunk a tevéstől-vevéstől, a céltételezéstől, az akarattól, és átadjuk magunkat az öncélú szemlélődésnek, akkor környezetünk tájjá változik át bennünk. A fák között sikerült távolabb lépnünk hétköznapi önmagunktól, és ebben a szelíd önkívületben, eksztázisban érzelmeink feltöltötték a teret. Átlelkesítettük a természetet, és megfordítva. A természetre volt szükségünk, hogy ez megessen, a természetnek pedig ránk volt szüksége. Ember és természet együttlétének tüzében forrt ki a táj fogalma.

A természet valamikor még összefüggő tenger volt, benne az emberi lakhelyek, a falvak és városok szigetpöttyeivel. Később ezek hízni kezdtek, de határaikat sokáig megtartották. A városok kőfalai, amelyek révén a város már csak fölfelé, a transzcendens határtalanja felé volt nyitott, azt az ókori elképzelést jelezték, mely szerint a létezőket azok határai emelik ki a nemlétből és tartják fenn. Ha minden létező önnön határoltsága folytán van, akkor létének forrása nyilván a léthatárokon túl hömpölygő határtalan, amelyből a meghatározhatatlan léterő világi formákba ömlik.

Az ősi világban voltak olyan foglalatosságok, amelyek a természettel, azaz a határtalannal való kapcsolatból éltek. 

Ezek a foglalkozások hidakként nyúltak ki a semmibe, megszelídítve annak őserejét, élhetővé téve a határolt lét peremeit. Eposzok, mitikus történetek, bukolikus költemények szereplői e szakmák képviselői: pásztorok, vadászok, favágók, halászok, hajósok. Ilyen a görög tragédiák állandó hőse is, a jós, aki az idő határtalanját látja át. (Nem véletlen, hogy Teiresziász vak: aki a legsötétebb világban szemlélődik, annak nincs szüksége e világi látásra.)

Ilyen volt a harmonikus emberi világrend. Csakhogy a civilizáció túlhízta magát, akár a kisgömböc, és mára a világ ember alkotta, mesterséges óceánná változott, amelyben apró szigetek csupán a természeti tájak. És a természet határán élő szakmák, amelyek hajdan a határtalannal való kapcsolatot voltak hivatottak megzabolázni és fenntartani, mára a határok közé szorult határtalant zsugorítják. A természetben való tevés-vevés különböző módozatai e szigetek létét fenyegetik.

Mit mondtam korábban? Hogy ha a természetben tartózkodunk a tevéstől-vevéstől, és átadjuk magunkat az öncélú, akarattalan szemlélődésnek, akkor környezetünk tájjá változik át bennünk. Nos, ez addig igaz, amíg van szemünk a látásra. De eljön majd a nap, amikor a természet elfogy, és mi megvakulunk. Akkor már abban sem reménykedhetünk, hogy Teiresziász-szemeink üregében megszületik valami mélyebb látás, mert akkor már a mélységnek sem lesz értelme.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.