Háromdimenziós digitális atlasz készült az emberi agyról

Elkészült az emberi agy első háromdimenziós digitális atlasza, a Julich–Brain, amelyet a Science című tudományos folyóiratban mutattak be a szakemberek.

Forrás: MTI2020. 07. 31. 22:22
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai Emberiagy-projekt keretében elkészült atlasz csaknem 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket tíz emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók – olvasható a Medicalxpress.com orvostudományi hírportálon.

Több mint 24 ezer, rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek. Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól.

A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontosabb interpretálását, másrészt az agy egyfajta Google Earthjének alapjául szolgálhat.

Fotó: Pexels.com

Az atlasz megszületéséhez több mint negyed évszázadnyi kutatómunkára volt szükség. Többtucatnyi szakértő dolgozott egyebek között az agyterületek közötti határvonalak meghatározásán.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület – az emberfélék agyának motoros beszédközpontja – esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt.

A Julich–Brain atlasz éppen ezért az egyes régiók valószínűsíthető elhelyezkedését és formáját adja meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.