Mutatjuk, hogyan kell megfőzni a tökéletes kukoricát

Rengeteg tévhit kering a nyár elengedhetetlen tartozékáról, most azonban eloszlatjuk ezeket.

Forrás: origo.hu2020. 08. 14. 11:35
null
Hajdúszovát, 2019. augusztus 7. Egy érett csõ. A hajdúszováti- szepesi útfélen lévõ ültetvényen speciális kombájnnal takarítják be az érett csemege kukoricát, ami konzervgyári feldolgozásra kerül. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főtt kukorica ugyanúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a dinnye, a barack vagy a hűs frissítők. Nem múlhat el úgy a kedvenc évszakunk, hogy nem majszoltunk el néhány csövet otthon vagy a strandon. De vajon hogyan készül az igazán finom főtt kukorica? Az első lépés az alapanyag kiválasztásával indul. Adunk néhány tippet!

A kukorica kiválasztása

Érdemes megtanulni, hogyan különböztethetjük meg a takarmánykukoricát a csemegekukoricától. Az előbbi szemei sötétebbek, míg az utóbbi szemei inkább vajszínűek, tehát sokkal világosabbak.

Ezt mindenképp ellenőrizzük vásárláskor. Aztán arra is érdemes figyelni, hogy milyen a tengeri „haja” vagy „bajusza”. Ha száraz, akkor a kukorica már több napos, nem friss, a szemek is keményebbek, tovább kell főzni őket.

Hazánkban megközelítõleg egymillió hektáron kerül földbe a mag, ami Európában a harmadik legnagyobb mennyiség
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
kukorica főzése

Tévhit, hogy a kukorica soká fő meg. Ha friss csemegekukoricát választottunk, akkor elég neki negyedóra is.

A főzés menete:

  • Szedjük le a leveleket a kukoricáról. A külső réteget nyugodtan eldobhatjuk, a többit azonban tegyük félre.
  • Vágjuk fel a csöveket, majd mossuk meg a félretett levelekkel együtt.
  • A levelekkel béleljünk ki egy nagy edényt, tegyük rá a kukoricát, majd arra is jöhet néhány levél. Öntsük fel az egész vízzel, hogy jól ellepje és kezdjük el megfőzni.
  • Mindössze 10-15 percre van szükség, hogy a kukorica finom puha legyen. Sót semmiképp ne tegyünk a vízbe, mert megkeményednek a szemek. Villával könnyen ellenőrizhetjük, megfőtt-e már.
  • Szedjük ki a vízből és tálaljuk megsózva.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.