Nem érdemes kidobni a hagyma héját, mutatjuk miért!

Ha hagymát pucolunk, a hagyma héja általában a kukában végzi. Holott ugyanúgy tartalmaz alapvető tápanyagokat, mint maga a hagyma.

Forrás: origo.hu2020. 09. 03. 15:49
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül gazdag antioxidánsokban, mint az A-, C-, E-vitamin és a flavonoidok. Ez már önmagában egy jó érv a hagyma héja mellett, de íme még öt indok, amiért nem érdemes eldobni.

Mire ügyeljünk, ha fel akarjuk használni a hagymahéjat?

Először is arra, hogy a hagyma biztonságos forrásból származzon. Tehát bizonyosodjunk meg róla, hogy nem kezelték vegyszerekkel.

A legjobb, ha a kertből van, de egy termelőtől is vásárolhatunk, akiben megbízunk.

A hagyma legkülső héját nyugodtan dobjuk el, a többi héjréteget azonban tartsuk meg. Mutatjuk, hogyan használhatjuk fel.

Fotó: Pexels

Adjuk hozzá a levesekhez, mártásokhoz

Ha levest, mártást vagy alaplevet főzünk, a hagyma héja aranyat fog érni. Sűrűbbé teszi a mártást, gyönyörűen megszínezi az ételeket. Csak ne felejtsük el kivenni, amint elkészült az ételünk.

Készíthetünk belőle fűszert

Oszlassuk el egy tepsin a hagymahéjat és pirítsuk meg egy kicsit a sütőben. Tegyük az egészet egy kávédarálóba és őröljük finomra. Kész is a házi készítésű hagymapor.

A hagymahéjtea aranyat ér

Amikor a nagymamám gyengélkedik, mindig hagymahéjteát készít. Köztudott, hogy nyugtatja az elmét és erősíti az immunrendszert.

Egyszerűen csak öntsünk rá forró vizet, hagyjuk ázni, szűrjük le és már ihatjuk is.

Fotó: Pexels

Ízesített vízzel csillapítsuk szomjunkat

A hagyma héjából nemcsak tea készülhet, hanem ízesített víz is. Oké, nem ez lesz az új kedvencünk, de kétségtelen, hogy gondoskodunk az immunrendszerünkről.

Áztassuk a hagyma héját 15 percre egy pohár vízbe, aztán igyuk meg. Harcol a gyulladások és az izomgörcsök ellen is.

A rizs is finomabb lesz hagymahéjjal

Ezentúl főzzük a rizst együtt a hagyma héjával, nézzük meg, milyen lesz a végeredmény. Imádni fogjuk a hagyma kesernyés aromáját a rizsben.

Fotó: Pexels

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.