Több mint tucatnyi 2500 éves szarkofágot találtak Egyiptomban

A vizsgálatok szerint a koporsók teljesen érintetlenek, eltemetésük óta nem nyitották fel őket.

Forrás: MTI2020. 09. 07. 11:48
null
Luxor, 2019. október 21. Szarkofágok az Aszaszif nekropoliszban nemrégiben feltárt leletegyüttest bemutató sajtótájékoztatón az egyiptomi Luxorban 2019. október 19-én. Az egyiptomi mûemlékvédelmi minisztérium szerint húsz jó állapotban fennmaradt, felnõtt- és gyermekmúmiát tartalmazó, dupla falú, díszes fa szarkofágot találtak a Nílus-völgyi ókori temetkezési helyen. A Fáraók völgyének közelében levõ Aszaszif nekropoliszba fõként a Kr. e. 7-4. század között temetkeztek. MTI/EPA/Hanaa Habib Fotó: Hanaa Habib
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tucatnyi, érintetlen, 2500 éves szarkofágot találtak Gíza tartományban, a szakkarai nekropoliszban – jelentette be vasárnap az egyiptomi Idegenforgalmi és Régészeti Minisztérium.

A közlemény szerint a szarkofágokra három lezárt fülkével együtt egy 11 méter mély aknában bukkantak rá a régészek. Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács főtitkára vasárnap látogatott ki a feltáráshoz.

A miniszter elmondta, hogy egy tavaly októberi luxori lelet óta most találták a legtöbb szarkofágot egyetlen temetkezési helyen. „A szakkarai ásatáson színes fakoporsók csodálatos gyűjteménye került elő, és annak ellenére, hogy 2500 évesek, a felirataik még mindig jó állapotban vannak” – hangsúlyozta a lelet jelentőségét.

Vazíri hozzátette: egyelőre nem tudták megállapítani, hogy pontosan hány koporsó van a helyszínen eltemetve, az ásatás tovább folyik.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a koporsók teljesen érintetlenek, eltemetésük óta nem nyitották fel őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.