Hatezer éve az emberiség egyik tápláléka: a kukorica

A kukorica minden porcikája hasznosítható, több mint ezerféle termék készül belőle.

Forrás: MW2020. 10. 15. 9:18
null
A kukorica Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tengeri, törökbúza, málé, kukorica – hatezer éve termeszti az ember ezt a növényt (amire bizonyíték a Mexikóban talált ilyen idős kukoricacső), Amerika felfedezése után viharos gyorsasággal terjedt el a világon, melynek mára a legnagyobb mennyiségben termesztett növénye lett. Ősalakja ismeretlen, nemesített fajtái, változatai népesítik be a bolygót, számuk több ezer.

Genetikai változatossága rendkívüli: vannak egy méter magasra növők, de ismertek 12 méteres formák is. A termés mérete, alakja, a szemek színe (piros kukoricacső) szintén nagy változatosságot mutat. Nemesített forma a csemegekukorica is, amit a XIX. századtól kezdtek termeszteni hazánkban.

A kukorica a világ sok országában fontos élelmiszernövény, Európában, így nálunk is döntően állati takarmány
Fotó: Pexels

A kukorica szavunk nagy valószínűséggel a szerb-horvát kukuruz szóból származik, Erdélyben málé a neve. A növény jellegzetessége a bojtos mellékgyökérrendszer, ami két méter mélyre is képes lehatolni, oldalirányba pedig 1,5 méterre terjeszkedni. Érdekessége, hogy önvetésre képtelen, mert noha a magjai csíraképesek, a lehullt cső magvaiból fejlődő, erőteljes csírák egymást fojtják meg.

A világ legnagyobb kukoricatermesztője az Egyesült Államok, hazánk a 14. a sorban. Tavaly egymillió hektáron termesztettük, a hektáronkénti átlagtermés 8 tonna volt, ami 8 százalékos növekedés az utolsó 5 év átlagtermésében. Idén a becslések szerint ennél szá­mottevően több várható.

A jelek szerint meg­állíthatatlan a kukorica termésátlagának nö­vekedése: a nagy teljesítményű hibridek, a nagy­adagú műtrágyázás, az öntözés, továbbá a kor­szerű vető- és betakarítógépek megteszik hatásukat. Tavaly egy amerikai gazda állította fel az eddigi, szinte hihetetlen világrekordot; 41,4 tonna kukoricát termesztett hektáronként.

A kukorica minden porcikája hasznosítható, több mint ezerféle termék készül belőle. Magjának csírájából különleges olajat, rostjaiból a természetben lebomló bioműanyagot, magjából – többek között – kukoricaszirupot és alkoholt nyernek. A világ sok országában fontos élelmiszernövény, Európában, így nálunk is döntően állati takarmány.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hogyan kerül a magyar kukorica a konzervdobozokba? – nézze meg!

Biztosan kevesen gondolták volna, hogy a világ összes kukoricakonzervjének 36%-át Magyarországon készítik. Magyar kukorica kerül a dobozokba, amit kizárólag enyhén sós vízzel öntenek fel, és a híresztelésekkel ellentétben a tartósítást hőkezeléssel intézik.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.