A Mission: Impossible banda könyvritkaságokat lopott Londonból

Több mint 2,5 millió font, vagyis csaknem egymilliárd forint értékű, Londonból ellopott könyvritkaságokat juttatott vissza tulajdonosaikhoz a brit rendőrség, amely Romániában találta meg a 240 könyvet.

Forrás: MTI2020. 11. 10. 18:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elkövetőket, akiket októberben börtönöztek be Nagy-Britanniában, a Mission: Impossible bandaként emlegette a brit sajtó, mivel a férfiak olyan akrobatikus módszereket alkalmazva törtek be különböző helyekre, mint amilyeneket Tom Cruise-tól láthatott a közönség az 1996-os akciófilm híres jelentében.

A 240 antik könyvritkaság között mások mellett Sir Isaac Newton angol tudós és Francisco Goya spanyol művész írásai, valamint Galileo Galilei itáliai csillagászhoz kötődő munkák sorakoztak.

A könyveket 2017 januárjában lopták el a nyugat-londoni Feltham egy raktárából, ahonnan egy egyesült államokbeli könyvvásárra szállították volna őket. A raktárt körülvevő kerítés átvágása után a betörök lyukakat vágtak az épület tetőablakain és leereszkedtek a polcokra, kikerülve az ajtóknál lévő érzékelőket.

A Mission: Impossible banda, amely egy kelet-romániai bűnszervezethez kötődik, 12 betörést hajtott végre Nagy-Britannia különböző pontjain két és fél év leforgása alatt.

A bandatagok közül tizenkettőt 3 év 8 hónap és 5 év 8 hónap közötti börtönbüntetésre ítéltek. A londoni rendőrség több mint három éve dolgozott az ügyön a román és olasz hatóságok közreműködésével.

A könyveket egy ház alá rejtve találták meg Romániában, majd a bukaresti Nemzeti Könyvtárba szállították őket. Az öt tulajdonos közül négy a román fővárosba utazott októberben, hogy átvegye a megkerült a könyveket.

Lomtalanítás közben került elő Newton kincset érő műve

Huszonkétezer fontért (8,6 millió forintért) cserélt gazdát Sir Isaac Newton angol tudós korszakalkotó műve, A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv első angol nyelvű kiadásának egy példánya.

A ritkaságnak számító két kötet egy dél-walesi ház könyvespolcáról került elő, amikor a tulajdonosok lomtalanításba kezdtek a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt – írja a BBC hírportálja.

Az aukciót bonyolító Dominic Winter Auctioneers munkatársa, Chris Albury „kis híján leesett a székről”, amikor rájött, hogy mit tart a kezében. Nem a világ legjobb minőségű példánya, de teljes – mondta a cirencesteri aukciósház árverésvezetője.

A könyvet egy New York-i licitáló vásárolta meg. A két kötet leütési árát előzetesen 15 ezer és 20 ezer font közé becsülték.

A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv eredetileg latin nyelven jelent meg 1687-ben. Tartalmazza Newton mozgástörvényeit, amelyek a klasszikus mechanika alapjait adják, valamint gravitációs törvényét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.