Internetes aukción vásárolható meg Kovalenko legendás aranyérme

Az 1972-es müncheni olimpián győztes szovjet férfi kosárlabdázó érme vásárolható meg interneten.

Forrás: nemzetisport.hu2020. 11. 25. 14:35
null
A medél ára jelenleg 15 millió forintnak felel meg és még növekedni fog Forrás: EBAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1972-es müncheni olimpián győztes szovjet férfi kosárlabdacsapat egyik alapembere, Szergej Kovalenko aranyérmét árusítja az eBay.

HirdetésAz internetes aukció becses darabját – az 1968-as olimpiai bronzéremmel együtt – 50 ezer dolláros kikiáltási áron kínálják – írta az insidethegames.biz.

A medél ára jelenleg 15 millió forintnak felel meg és még növekedni fog
Fotó: EBAY

A 2004-ben, 57 évesen elhunyt Kovalenko centere volt annak a válogatottnak, amely véget vetett az Egyesült Államok sikersorozatának, a müncheni döntőben vereséget mérve az előzőleg az olimpiákon játszott mind a 62 meccsén győztes amerikaiakra.

Az 1972-es fináléban az Egyesült Államok már-már győztesnek látszott, az utolsó pillanatban azonban a szovjetek betaláltak a viharos véget ért, óvással is kísért meccsen, s övék lett az ötkarikás bajnoki cím.

Kovalenko medáljait egy németországi kereskedő bocsátotta árverésre az eBayen.

A portál megjegyezte, hogy a center aranyérmét tavaly szeptemberben a New Jersey-i székhelyű Heritage Auctions már árulta, de végül nem adták el.

Egy hölgy portréja

Dmitry Dubitsky orosz műgyűjtő a Magyar Nemzeti Levéltárnak ajándékozta Dudits Andor Női portré című olajfestményét. Ennyi a hír, és hozzá némi magyarázat: az alkotást egy német galériában fedezte fel az ajándékozó, aki küldetésének érzi, hogy a külföldön található magyar festőművészeti alkotásokat felkutassa és megismertesse a hazai nagyközönséggel. De vajon mi motiválja a gyűjtőt, és ki volt Dudits Andor?

Történelmünk során számos hazai gyűjtemény megsemmisült vagy szétszóródott, rablás, fosztogatás áldozata lett. Az is hétköznapi eset, hogy egy 56-os magyar örököse, aki már nem is beszél magyarul, árverésre bocsátja a hagyatékban talált műveket. Ezek után bárhol a világban felbukkanhatnak magyar vonatkozású remekművek, és egy kis szerencsével haza is kerülhetnek.

Az viszont már kevésbé közismert, ki volt ­Dudits Andor. Pedig az alkotásai között járunk. Miért merült feledésbe a neve? Ez sem véletlen: a két világháború közötti politikai elithez való kapcsolódása megrendeléseket is hozott a festőművész számára. Dudits 1944-ben meghalt, így esélye sem volt védekezni az ellene felhozott vádak ellen ’45 után. Dekadens, kismester, elmondták mindennek, és főképp agyonhallgatták. Díszsírhelyét a Farkasréti temetőben megsemmisítették, annak ellenére, hogy az 1890-es évektől kezdve számos díjjal ismerték el tehetségét.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.