Kilőtték a SpaceX rakétát, fedélzetén négy asztronautával

Várhatóan 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött lebegő Nemzetközi Űrállomáson.

Forrás: MTI2020. 11. 16. 9:34
null
SPACEX rakéta Forrás: NASA / PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindította az első teljes értékű űrmisszióját vasárnap Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága, négy asztronautát küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) fél éve kipróbált Crew Dragon űrhajójában.

A NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor) indított űrhajó startját élő közvetítésben mutatta az amerikai űrkutatási hivatal.

SpaceX Crew Dragon
Fotó: NASA / PEXELS

A Crew Dragont magasba emelő Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált és visszatért egy úszó platformra.

Az űrhajó – fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival – előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA egy nappal elhalasztotta a Crew Dragon amerikai űrhajó startját

A rossz időjárási körülmények miatt egy nappal elhalasztja a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójának startját a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) az amerikai űrhivatal, a NASA.

James Bridenstine, a NASA igazgatója egy pénteki Twitter-üzenetben azt írta, hogy a Crew–1 indítását november 14-ről áttették 15-re. Az üzenetben nem volt szó arról, hogy az űrhajó mennyi idő alatt éri el az ISS-t.

A fedélzeten négy űrhajós – három amerikai, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint a japán Szoicsi Nogucsi – tartózkodik majd.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Az Elon Musk üzletember SpaceX magánvállalata által kifejlesztett Crew Dragon űrkapszula idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Az űreszköz automata üzemmódban egy nap alatt ért el a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.