Eredeti funkciójának megfelelően újulhat meg egy alföldi szélmalom

Évtizedek óta elárvultan várta sorsának jobbra fordulását a Pálmonostora határában megbúvó Bagi-malom, az alföldi szélmalmok egyik utolsó mohikánja. A paraszti gazdálkodás épített öröksége egy véletlen szerencsének köszönhetően megmentőre talált egy francia matematikatanár személyében – írja a szabadfold.hu.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 12. 04. 13:31
null
A francia Alain Guillon a Pálmonostora határában található malmot húsz éve kezdte felújítani, de a befejezéshez mások erejére is szüksége van Fotó: Ujvári Sándor Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban hamar bele lehet szeretni a tájba. Az alföldi rónaságon eltűnnek a horizontok, határtalan szabadságot érez a vándor. A dűlőutak homokja csak úgy nyeli az esővizet, az akácos erdők tavasszal kábítóan illatoznak, őzsuták szökkennek ijedten, de az őszi fények is csodálatosak arrafelé.

Ahogy egyszer a francia matematikatanár, Alain Guillon gyalogolt a magyar pusztában, egyfolytában az járt az eszében, hogy ezen a széljárta területen szélmalmokat is építhettek valaha. Azért is merült fel benne, mert hazájában tanulmányozta már az ilyen építményeket, sőt egyet egy civil szervezettel fel is újított közülük.

A portyázásáról visszatérve a városba, a kiskunfélegyházi múzeumban megerősítették a feltevését, és mindjárt mutattak is neki egy rekonstrukciót az intézmény udvarán. Aztán sorra járta az idővel dacoló dél-alföldi malmokat, így jutott el Pálmonostora határába is.

Malombelső 1866-ban, beépített faelemekkel
Fotó: Ujvári Sándor / SZABADFOLD.HU

Amikor Alain megpillantotta a két alföldi megye határán, egy erdő közepén rejtőző Bagi-malmot, azonnal beleszeretett. Lenyűgözte az impozáns épület, nem törődve azzal, hogy szélvitorlái régen letörtek, zsindelyezett teteje pedig beszakadt. Alain az ajtót zárva találta, bemászott hát a szűk ablakon. Ahogy hozzászokott a szeme a benti félhomályhoz, lassan az öreg szerkezet sziluettje is kirajzolódott előtte. És megérezte a liszt illatát…

Ettől kezdve nem volt kétséges számára, hogy ezzel a hellyel neki dolga van. Megpróbálta elképzelni, milyen lehetett itt az élet százhúsz évvel ezelőtt, amikor a környékbeliek ide hordták az őrölni valójukat, miközben elbeszélgettek egymással, kicserélték tapasztalataikat, valóságos közösségi térré alakítva ezzel az ipari bázist.

A francia Alain Guillon a Pálmonostora határában található malmot húsz éve kezdte felújítani, de a befejezéshez mások erejére is szüksége van
Fotó: Ujvári Sándor / SZABADFOLD.HU

Alain arról álmodozott, hogy visszaállítja az eredeti állapotokat, működőképessé teszi a malmot, ahol majd kíváncsi turisták szeme láttára őrlik a lisztet, és vonzó találkozóhelyet alakít ki belőle. Ragyogó elképzelés, de ne feledjük, Magyarországon vagyunk!

– Nagy kaland volt a tulajdonjog megszerzése

– vallja be Alain Guillon, akivel Skype-on beszélgetünk. Magyarul csak néhány szót tud, így élete párja, Seres Anita tolmácsol. Kapcsolatukat a malomnak köszönhetik, de erről majd később.

Bagi Károly molnár a családjával egy megsárgult régi képen
Fotó: Ujvári Sándor / SZABADFOLD.HU

– A szálak kibogozására egy budapesti jogász barátomat kértem meg 1994-ben, és sokat segített az akkori pálmonostorai polgármester, Laczkó Róbert is, de így is évekig elhúzódott az ügyintézés. Nagy meglepetést okozott, hogy a malom nem Bagi Ferenc, hanem a tömörkényi téesz tulajdonában volt, amiről egyébként ők sem tudtak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Építészeti nívódíjat kapott a Városliget legszebb épülete

A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza rangos elismerésben részesült a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjon, a FIABCI Hungaryn – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A gyönyörűen felújított kulturális intézmény, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete a művelődés kategóriában bizonyult a legjobbnak az idén 22. alkalommal megrendezett díjátadón.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.