időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Tengeri rezervátumot hoztak létre Elefántcsontpart partjainál

Forrás: ZAOL - Mediaworks
2020.12.24. 21:46
Tengeri rezervátumot hoztak létre Elefántcsontpart partjainál

A helyi hatóságok azt remélik, hogy a terület védetté nyilvánítása fellendíti a turizmust és munkahelyeket teremt – írja a ZAOL.

Egész Nyugat-Afrika számára mintául szolgál Elefántcsontpart első védett tengeri területe, amelyet hivatalosan hétfőn hoztak létre az ott élő cápáknak és teknősöknek a túlzott lehalászástól való védelmére.

A délnyugati Grand-Béréby város partjainál kialakított 2590 négyzetkilométeres rezervátum számos, tengerfenéken élő lénynek, korallnak és trópusi halnak ad otthont, továbbá a sebezhető kérgesteknősök fontos fészkelő- és táplálékszerzőhelye.

A helyi hatóságok azt remélik, hogy a terület védetté nyilvánítása fellendíti a turizmust és munkahelyeket teremt.

Ez az első az öt tengeri rezervátum közül, amelynek létrehozására Elefántcsontpart ígéretet tett atlanti-óceáni vizein. Az ENSZ arra kérte tagországait, hogy a szárazföld és a világtengerek 30 százalékát helyezzék védelem alá.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Tudósok szerint több mint 30 százalék védetté nyilvánítására lenne szükség a túléléshez.

Nyugat-Afrikában hagyományosan kevés a védett tengeri terület, és reméljük, hogy az elefontcsontparti kormány döntése a rezervátum létrehozásáról követendő például szolgál az egész térségnek – mondta Kristian Metcalfe, az Exeteri Egyetem tengerökológusa.

A brit egyetem nagy segítséget nyújtott a nyugat-afrikai országnak első tengeri rezervátuma létrehozásához azáltal, hogy adatokat gyűjtött az ott élő állatokról, növényekről és a víztisztaságról. A kutatások során új korallzátonyokat tártak fel és jeladóval láttak el teknősöket.

A védetté nyilvánított terület egy részén megtiltottak minden emberi tevékenységet, más részén engedélyezik a fenntartható halászatot és az ökoturizmust – közölte az egyetem.

Az Overseas Development Institute (ODI) nevű független, 1960-ban alapított nagy-britanniai agytröszt egy 2016-os tanulmánya szerint Nyugat-Afrika a tiltott, bejelentetlen és szabályozatlan halászat által leginkább sújtott térségek egyike a világon, és ez a helyzet kihalással fenyeget több fajt, továbbá veszélyezteti a helyiek megélhetését.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.