Egy amerikai kutatás szerint oltás előtt és után is ezt a magyar levest kellene ennünk

Az oltás után sokaknál jelentkeznek mellékhatások, melyek egy része a kutatók szerint jó jel.

Forrás: ripost.hu2021. 04. 11. 14:46
null
Az oltás mellékhatásai ellen a legjobb a tyúkhús leves Fotó: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltás után sokaknál jelentkeznek mellékhatások, melyek egy része a kutatók szerint jó jel: hiszen azt mutatja, hogy dolgozik az immunrendszer. Ezeket a kellemetlen hatásokat azonban csökkenti a húsleves – olvasható a ripost.hu-n.

A húsleves segít csökkenteni a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásait, állítja egy amerikai kutatás. Az oltás mellékhatásaitól sokan félnek, ám vannak olyan tünetek, amik kifejezetten jót jelentenek, hiszen azt jelzik, hogy működik az oltás. Fájdalom és duzzanat az oltás helyén, fejfájás, hőemelkedés vagy láz, fáradékonyság, hidegrázás és izomfájdalom jelezheti, hogy az immunrendszer dolgozni kezdett. Ezeket a tüneteket azonban lehet enyhíteni, és nem csupán fájdalomcsillapítóval, hanem helyes étkezéssel is: vagyis azon túl, hogy hagyjuk dolgozni a szervezetünket és pihenünk, nem árt olyan ételeket fogyasztani, amik támogatják az immunrendszert.

Az oltás mellékhatásai ellen a legjobb a tyúkhús leves
Fotó: FLICKR

Egy New York-i orvos, dr. Ronald Hoffman szerint érdemes például kerülni a gyorséttermi ételeket, mert ezeknek alacsony a tápértéke; márpedig az immunrendszernek ebben az időszakban fehérjére van szüksége. Fontos oltás előtt és után is a szervezet táplálása mellett sok folyadékot fogyasztani, hiszen a hőemelkedés, láz kiszárítja a szervezetet. A doktor azt javasolja, hogy a fehérjedús táplálkozás és a hidratálás mellett érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, de lehetőség szerint kerüljük a vörös húsokat, mert nagyon megterhelik a szervezetet. Nem is kíván ilyenkor túl sok mindent az ember, hiszen sokszor az oltás után émelygés, hányinger is jelentkezhet; így egy jó gazdag, házi tyúkhúsleves lehet a legjobb választás.

A doktor szerint ugyanis a húsleves rendkívül tápláló, ráadásul könnyen emészthető. Egyébként influenza szezonban is ezt szokta javasolni a betegeinek; pluszban, ha a húslevesbe kerül egy kis gyömbér, rengeteg fokhagyma és petrezselyem, akkor a gyulladáscsökkentő hatása is erősebb lesz. De tudták ezt nagyanyáink is, nem véletlen, hogy a magyar ember, ha beteg, egyből húslevest kíván. Érdemes előre felkészülni, és oltás előtt elkészíteni egy nagy adag igazi magyaros, gazdag tyúkhúslevest; később hálás leszel érte!

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

A híres színész Debrecenben kakaskodott – az újházi-leves története

Három napig is főzték a kakast az Újházi-levesbe, hogy kellően puha legyen. Egy különleges étel születése.

Legtöbben tyúkhúslevesként ismerik. E tévhitért sokakat hibáztathatunk, például a legnagyobb magyar „gasztroíróként” emlegetett Krúdy Gyulát is. 1932-ben írja: „Újházi Ede, akár akarta, akár nem, gyakorta kénytelen volt a róla elnevezett levest fogyasztani. (…) Műbarátok – akik még bőségesen találtattak a színészet körül – fogyasztják vala Újházi levesét, mintha az valamely vallásos szertartás volna.” Krúdy szerint a levest csirkéből tésztával és zöldséggel főzték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.