időjárás 4°C Adél 2023. január 29.
logo

Korábban ismeretlen dinoszauruszfaj maradványai kerültek elő + videó

Forrás: MTI
2021.04.20. 14:54
Korábban ismeretlen dinoszauruszfaj maradványai kerültek elő + videó

Korábban ismeretlen növényevő dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel a világ legszárazabb sivatagában, a chilei Atacamában.

Évmilliókkal ezelőtt az ősállatokat burjánzó vegetáció vette körül a most holdbéli tájnak tűnő, homokból és kőből álló vidéken.

A Carlos Arévalo chilei geológus vezette kutatócsoport Copiapó sivatagi várostól 75 kilométerre bukkant rá a maradványokra.

Az állat az Arackar licanantay nevet kapta, mely kunza nyelven azt jelenti, hogy atacamai csontok. A titanoszauruszok csoportjába tartozó állatnak kis feje, hosszú nyaka és farka, valamint a többi hasonló lényhez képest szokatlanul lapos háta volt.

A közelmúltbeli paleontológiai kutatások szerint az Arackar nevű dinoszauruszfaj virágzó növények, páfrányok és pálmafák között élt 66-80 millió évvel ezelőtt. Összehasonlításul: az Atacamának ma vannak olyan részei, ahol száz éve nem esett eső, így alig él meg arra növény vagy állat.

Az Arackar licanantay nevet kapta ez a dinoszauruszfaj
Fotó: Youtube (képernyőfotó)

Ritka, hogy az Andok nyugati oldalán titanoszaurusz maradványaira bukkannak, noha keletre, Argentínában és Brazíliában számos fajt fedeztek már föl.

A tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában közölték a dinoszauruszfaj tudományos leírását.

Az Arackar egyes titanoszauruszokhoz képest kisebbnek tűnik. Az Andok keleti oldalán, Argentínában felfedezett Argentinosaurus több mint négyszer olyan hosszú lehetett

– írták a tudósok.

Az újonnan azonosított dinoszauruszfaj egyedének maradványait végül majd a chilei Természettudományi Múzeumban állítják ki, amely jelenleg a pandémia miatt zárva tart.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.