időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Villámcsapás végzett mintegy 350 tatárantiloppal

Forrás: origo.hu
2021.05.16. 21:41
Villámcsapás végzett mintegy 350 tatárantiloppal

Mintegy 350 szajga (tatárantilop) pusztult el Kazahsztánban valószínűleg villámcsapás miatt – közölték a közép-ázsiai ország illetékesei. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a szajgát a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja – írja a

Az elpusztult állatok tetemeit az ország nyugati részén találták meg az ellési szezon kellős közepén. A kazah környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint valószínűleg villámcsapás okozta halálukat, mivel azok nyomait megtalálták a tetemeken.

A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a szajgát a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.

A Közép-Ázsiában őshonos állat egyedeinek nagy többsége Kazahsztánban él, kisebb populációk találhatók Oroszországban és Mongóliában.

Szajga
Fotó: Flickr

2015-ben mintegy 200 ezer szajga - az akkori teljes populáció több mint fele - elpusztult egy baktériumfertőzés miatt.

Egy 2019-ben levegőből végzett állatszámlálás nyomán Kazahsztánban több mint 330 ezer egyedre becsülte a populáció nagyságát. A szajgákra állandó veszélyt jelent az orvvadászat, mivel szarvukért nagy a kereslet a kínai hagyományos gyógyászatban.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

Tizennyolc elefánt pusztulását okozta egy villámcsapás

18 elefánt pusztult el azt követően, hogy a Kandoli nevű védett erdőbe villám csapott. A csorda valamennyi állatának tetemét megtalálták az északkelet-indiai Asszam államban.

A közeli falu lakói értesítették a hatóságokat, amint az erdőben felfedezték az elefánt tetemeket – idézte a BBC hírportálja a hivatalos közleményt.

Asszam állam vezetője, Himanta Bisva Szarma aggodalmát fejezte ki „az óriási számú” elefánt kimúlása miatt, és vizsgálatot rendelt el.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.