Soha nem húzódott ilyen gyorsan vissza az északi-sarki tengeri jég

A feljegyzések kezdete óta soha nem húzódott vissza olyan gyorsan a tengeri jég az Északi-sarkvidéken, mint a Polarstern német kutató hajó egy évig tartó, Mosaic nevű expedíciója idején.

Forrás: MTI2021. 06. 16. 13:31
Biggest North Pole Mission Returns From 'Dying Arctic’
A Polarstern német kutató hajó Mosaic nevű expedíciója egy évig tartott Fotó: ABACA via Reuters Connect Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tengeri jég kiterjedése 2020 nyarán csak feleakkora volt, mint évtizedekkel ezelőtt – közölte kedden Markus Rex, az Alfred-Wegener Intézet szervezte expedíció vezetője egy sajtótájékoztatón, amelyen megvonták a múlt év októberében véget ért expedíció mérlegét.

A visszafordíthatatlan globális felmelegedés fordulópontjához érkezhettünk. „A nyári tengeri jég eltűnése az Északi-sark vidékén az egyik első akna ezen az aknamezőn” – hangoztatta Markus Rex.

Húsz ország mintegy háromszáz kutatója indult a Mosaic expedícióra a Polarstern fedélzetén 2019. szeptember 20-án. A kutatóhajó csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, az útvonalat és a sebességet a szél és az áramlatok által hajtott jégtábla sodródása határozta meg. A kutatók így mérni és dokumentálni tudták a jég teljes ciklusát fagyástól olvadásig.

A 140 millió eurós költségvetésű kutatás mintegy 150 terrabájtnyi adatot gyűjtött, és több mint ezer jégmintát.

A Polarstern német kutatóhajó Mosaic nevű expedíciója egy évig tartott
Fotó: Reuters

A térségben a jég fele olyan vastag volt, a hőmérséklet pedig tíz Celsius-fokkal magasabb, mint amelyet az 1890-es években mért a Fram nevű hajó a norvég Fridtjof Nansen vezetésével – közölték a kutatók.

A kisebb tengeri jégfelület miatt az óceán képes volt nyáron több hőt elnyelni, ezért a jégtáblák kialakulása ősszel a szokásosnál jóval lassúbb volt.

Stefanie Arndt tengerijég-fizikus fájdalmasnak nevezte azt, hogy valószínűleg „mi lehetünk az utolsó generáció, amelynek nyáron tengeri jég által fedett Északi-sarkról van élménye”.

A jégből és hóból vett minták az óceánokra, a légkörre, az ökoszisztémára vonatkozó új információkat jelenthetnek a tudósok számára.

Szibéria legrégibb permafroszt talajára bukkantak kutatók

Felfedezte Szibéria legrégibb permafroszt (örökké fagyott) talaját egy nemzetközi kutatócsoport. Az ötven méter mélyen fekvő talajréteg 650 ezer éve fagyhatott meg – közölte a bremerhaveni Alfred-Wegener Intézet (AWI) kedden.

A Helmholtz Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet szakértői szerint a felfedezés nagy jelentőséggel bír, hiszen azt jelenti, hogy a permafroszt még a legmelegebb időszakokban sem olvadt fel teljesen.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.