Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég.
Itt a kínai holdújév, és ez komoly szemléletváltást hozhat
Kétmilliárd ember ünnepel.
Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég.
„Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani” – mondta Nicolas Morin-Forest, Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.
A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére. „Szükség van a hagyományos libamáj alternatívájára, meg kell újulnia ennek az ellentmondásos terméknek” – tette hozzá.
Kaliforniában évekkel ezelőtt betiltották a libamájat, a francia konyha különlegességét, amelyhez elengedhetetlen az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésére készülnek. Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, és a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik. Az Európai Parlament múlt hónapban tett javaslatot a libák, kacsák tömésének tilalmára.
Egy egyetemi kutatólaboratóriumban a Gourmay két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van Antoine Davydoff sejtbiológus és Victor Sayous molekuláris biológus, a cégnek ma már mintegy húsz munkatársa van.
„Állagát tekintve már 90 százalékban jók vagyunk” – mondta Sayous. „Karácsonykor felszolgáltam családomnak pirítóson együtt a hagyományos libamájjal, de nem mondtuk meg nekik, mit esznek. Néhányan el voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget” – tette hozzá.
A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, ahol 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van.
Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagát. A kutatók séfek segítségével „finomhangolják” az eredményt.
„Mintegy 600 próbálkozásunk volt. Hetente többször kóstolunk meg különböző fajtákat és egy olyan recept jött létre, ami igen jó ízű, de még nem tökéletes” – mondta Nicolas Morin-Forest, a cég harmadik alapítója.
A növényi étrend mérsékelheti a menopauza kínzó tüneteit
A szójában gazdag növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit egy új amerikai tanulmány szerint.
A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek – írta a Eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Menopause-ban, az Észak-amerikai Menopauza Társaság tudományos lapjában megjelent tanulmány alapján.
A WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms, a vazomotoros tünetek enyhítése nőknél) elnevezésű vizsgálatban résztvevők majdnem hatvan százaléka teljesen megszabadult a közepes-erős hőhullámoktól.
Kétmilliárd ember ünnepel.
A dubai csoki egy év alatt meghódított a világot, és habár az eredetit csak és kizárólag Dubajban kapni, ez nem akadályozta meg a cukrászokat és szakácsokat abban, hogy létrehozzák saját finomságaikat.
Videón mutatjuk az aszteroida pályáját.
Vajon mindet ismeri?
Brüsszel kérésére Magyar Péter most a 13. havi nyugdíjat támadja
Hát erről van szó...
Az otthonából raboltak el egy 15 éves lányt.
Különleges harckocsikat állít csatasorban Oroszország ellen egy kis állam
Kamuszakemberek próbálnak bejutni a házakba
Menczer Tamás: Ha ezt meghallja a Kicsi, újra kirohan az ATV-ből
Koncz Zsuzsa ismét csúnyán belehazudott a képünkbe
Két világbajnok sportoló is meghalt a washingtoni légi szerencsétlenségben
Németország is kiütve, új hatalom született a kézilabda-vb-n
Slot kegyetlenségről beszélt a Liverpool első veresége után
Rusvai Miklós üzent az influenzásoknak, akik gyógynövényekkel kúrálják magukat
Tom Hanks egyetlen magyar szót mondott a közönségnek hibátlan kiejtéssel, Scarlett Johansson teljesen elfelejtette még Budapestet is
Kétmilliárd ember ünnepel.
A dubai csoki egy év alatt meghódított a világot, és habár az eredetit csak és kizárólag Dubajban kapni, ez nem akadályozta meg a cukrászokat és szakácsokat abban, hogy létrehozzák saját finomságaikat.
Videón mutatjuk az aszteroida pályáját.
Vajon mindet ismeri?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.