Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég.

Világhírű újdonság érkezik a magyar Mekibe
Érkezik a Grimace-shake, amiért most meg vannak őrülve az amerikaiak.
Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég.
„Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani” – mondta Nicolas Morin-Forest, Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.
A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére. „Szükség van a hagyományos libamáj alternatívájára, meg kell újulnia ennek az ellentmondásos terméknek” – tette hozzá.
Kaliforniában évekkel ezelőtt betiltották a libamájat, a francia konyha különlegességét, amelyhez elengedhetetlen az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésére készülnek. Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, és a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik. Az Európai Parlament múlt hónapban tett javaslatot a libák, kacsák tömésének tilalmára.
Egy egyetemi kutatólaboratóriumban a Gourmay két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van Antoine Davydoff sejtbiológus és Victor Sayous molekuláris biológus, a cégnek ma már mintegy húsz munkatársa van.
„Állagát tekintve már 90 százalékban jók vagyunk” – mondta Sayous. „Karácsonykor felszolgáltam családomnak pirítóson együtt a hagyományos libamájjal, de nem mondtuk meg nekik, mit esznek. Néhányan el voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget” – tette hozzá.
A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, ahol 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van.
Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagát. A kutatók séfek segítségével „finomhangolják” az eredményt.
„Mintegy 600 próbálkozásunk volt. Hetente többször kóstolunk meg különböző fajtákat és egy olyan recept jött létre, ami igen jó ízű, de még nem tökéletes” – mondta Nicolas Morin-Forest, a cég harmadik alapítója.
A növényi étrend mérsékelheti a menopauza kínzó tüneteit
A szójában gazdag növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit egy új amerikai tanulmány szerint.
A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek – írta a Eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Menopause-ban, az Észak-amerikai Menopauza Társaság tudományos lapjában megjelent tanulmány alapján.
A WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms, a vazomotoros tünetek enyhítése nőknél) elnevezésű vizsgálatban résztvevők majdnem hatvan százaléka teljesen megszabadult a közepes-erős hőhullámoktól.
Érkezik a Grimace-shake, amiért most meg vannak őrülve az amerikaiak.
Nap mint nap fogyasztjuk anélkül, hogy sejtenénk: ez az édesítőszer akár komoly veszélyt is jelenthet.
A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük.
Így szűrheted ki a problémás darabokat!
Érkezik a Grimace-shake, amiért most meg vannak őrülve az amerikaiak.
Nap mint nap fogyasztjuk anélkül, hogy sejtenénk: ez az édesítőszer akár komoly veszélyt is jelenthet.
A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük.
Így szűrheted ki a problémás darabokat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.