Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég.

Kiderült a légkondi titka, így kell helyesen használni
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.
Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég.
„Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani” – mondta Nicolas Morin-Forest, Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.
A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére. „Szükség van a hagyományos libamáj alternatívájára, meg kell újulnia ennek az ellentmondásos terméknek” – tette hozzá.
Kaliforniában évekkel ezelőtt betiltották a libamájat, a francia konyha különlegességét, amelyhez elengedhetetlen az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésére készülnek. Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, és a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik. Az Európai Parlament múlt hónapban tett javaslatot a libák, kacsák tömésének tilalmára.
Egy egyetemi kutatólaboratóriumban a Gourmay két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van Antoine Davydoff sejtbiológus és Victor Sayous molekuláris biológus, a cégnek ma már mintegy húsz munkatársa van.
„Állagát tekintve már 90 százalékban jók vagyunk” – mondta Sayous. „Karácsonykor felszolgáltam családomnak pirítóson együtt a hagyományos libamájjal, de nem mondtuk meg nekik, mit esznek. Néhányan el voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget” – tette hozzá.
A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, ahol 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van.
Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagát. A kutatók séfek segítségével „finomhangolják” az eredményt.
„Mintegy 600 próbálkozásunk volt. Hetente többször kóstolunk meg különböző fajtákat és egy olyan recept jött létre, ami igen jó ízű, de még nem tökéletes” – mondta Nicolas Morin-Forest, a cég harmadik alapítója.
A növényi étrend mérsékelheti a menopauza kínzó tüneteit
A szójában gazdag növényi étrend 84 százalékkal mérsékelte a menopauza kínzó tüneteit egy új amerikai tanulmány szerint.
A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek – írta a Eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Menopause-ban, az Észak-amerikai Menopauza Társaság tudományos lapjában megjelent tanulmány alapján.
A WAVS (Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms, a vazomotoros tünetek enyhítése nőknél) elnevezésű vizsgálatban résztvevők majdnem hatvan százaléka teljesen megszabadult a közepes-erős hőhullámoktól.
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.
A paradicsom nemcsak egy alapanyag – benne van a nyár zamata és a napfény melege.
A banán nemcsak az egyik legnépszerűbb gyümölcs, hanem rendkívül egészséges is.
Nagyon vártuk a nyarat, a jó időt, de azt talán elmondhatjuk, hogy a kánikulát, forróságot már kevésbé.
Korábbi polgármester a szombati halálos baleset áldozata
A házát sem meri elhagyni a Barcelona új igazolása
Dolgozó árulta el: hatalmas veszélyt rejtenek az éjszakák egy óceánjáró hajón
Miért szurkálják injekcióstűvel a lányokat a francia fesztiválokon?
Heti szerelmi horoszkóp 2025. 06. 23 – 29.: A Bika ézékenyebb lesz a szokásosnál, az Oroszlán jobb, ha visszafogja magát
Rendkívüli: most van baj, visszafordultak az első óriástankerek Iránból, nem hoznak ki olajat a Hormuzi-szoroson - ettől félt a világ
Megérkezett Irán válasza: Ali Khamanei tett súlyos bejelentést
Egy filléres trükk, amitől újra tiszta lesz a szagelszívó
Kiderült a súlyos titok: nincs tovább, Magyar Péter sarokba szorult
Őrsi Gergely véletlenül megalázta Koncz Zsuzsát
Magyar Péter akkora lyukra futott, hogy rögtön bele is zuhant
Vádolom az Európai Uniót!
Nincs jobb érzés, mint egy igazán forró napon belépni a hűs lakásba.
A paradicsom nemcsak egy alapanyag – benne van a nyár zamata és a napfény melege.
A banán nemcsak az egyik legnépszerűbb gyümölcs, hanem rendkívül egészséges is.
Nagyon vártuk a nyarat, a jó időt, de azt talán elmondhatjuk, hogy a kánikulát, forróságot már kevésbé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.