időjárás 17°C Fatime 2023. június 5.
logo

Az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban

Forrás: ORIGO, MTI
2021.08.05. 22:01 2021.08.06. 10:04
Az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban

A tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta – jelentette be csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), amely szerint az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig – olvasható az Origo cikkében.

 

Vannak ugyan kilengések, de tartós tendenciának látszik a felmelegedés

 

„A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés” – mondta Freja Vamborg, a szolgálat egyik vezető kutatója. Az adatok szerint a tavalyival karöltve az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban 2019 és 2016 júliusai után.

Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. A Copernicus mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal.

 

Számos régiót sújtottak szélsőséges időjárási jelenségek idén júliusban,

 

összhangban a kutatók előrejelzéseivel, amelyek szerint a globális felmelegedés hatására a hőhullámok rendszeresebbé és pusztítóbbá válhatnak, továbbá hevesebb esőzésekre kell számítani.

 

Világszerte sok kárt okozott a tartós hőség

 

Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek több száz ember halálát és erdőtüzeket okoztak. Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőséges esőzések okoztak halálos áldozatokat követelő áradásokat.

Ausztrália trópusi északi részén

 

Az elmúlt hónapban mérték az eddigi legmagasabb napi maximumhőmérsékletet,

 

míg Afrika északi részén „csaknem mindenhol” magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Néhány régióban, köztük Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet mértek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.