Egy vihar könnyen megsemmisítheti a Föld legészakibb szigetét

Az egyelőre név nélküli sziget mindössze harminc méter keskeny és hatvan méter hosszú.

Forrás: MTI2021. 08. 30. 11:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koppenhágai Egyetem kutatói felfedezték a világ legészakibb szigetét, ám az nem lesz hosszú életű, mivel a kavicshordalékból és sárból álló kicsiny szigetet egy vihar könnyen megsemmisítheti.

 

Eddig a Grönlandtól északra fekvő Oodaaq szigetet tartották annak, amely a legközelebb fekszik az Északi-sarkhoz. Most azonban ezt módosítani kell, bár csak átmenetileg: a koppenhágai egyetem kutatói találtak egy nyolcszáz méterrel északabbra fekvő kicsiny szigetet.
 

Az egyelőre név nélküli sziget mindössze harminc méter keskeny és hatvan méter hosszú, és teljesen véletlenül bukkantak rá a térségben tartózkodó kutatók. „Meg voltunk győződve arról, hogy az Oodaaq szigeten állunk, amely a világ legészakibb szigete” – mondta Morten Rasch, a dán kutatócsoport vezetője, aki kollégáival talajmintákat gyűjtött a térségben.
 

Akkor döbbentek rá a hibára, amikor posztolták az interneten koordinátáikat és fotókat a térségről.
 

„Számos amerikai szigetvadász szinte megőrült, és azt mondták, ez nem lehet igaz” – tette hozzá az egyetem földtudományi és természeti erőforrás karának a vezetője. (A szigetvadászok olyan emberek, akiknek a hobbija eddig ismeretlen szigetek felfedezése.)
 

A koordináták ellenőrzése nyomán kiderült, hogy Oodaaq nyolcszáz méterrel délebbre fekszik, itt szállt partra Rasch és kutatócsoportja.
 

„Valójában egy új szigetet fedeztünk fel északabbra, ez a felfedezés egy kicsit kiterjeszti a dán királyság határait” – tette hozzá Rasch.
 

A kutatók szerint a szigetet valószínűleg egy vihar hordta össze kavicshordalékból és sárból. „Senki nem tudja, meddig marad meg. Elvileg hamarosan eltűnhet, amint lecsap a térségben egy új vihar” – közölte Rasch.

 

Borítókép: A Föld legészakibb szigete                                                                                                                                                   Fotó: Morten Rasch

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.