Felfedezték a Nagy-korallzátony egyik legöregebb korallját

Egy gigantikus, 10,4 méter széles korallt fedeztek fel kutatók az Ausztrália partjai mentén elterülő Nagy-korallzátonyon – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 21. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint négyszáz éves az óriási élő korall

Ez a Nagy-korallzátonyon talált legszélesebb korall, egyben 5,3 méterrel az egész korallzátony hatodik legmagasabb ismert korallja – közölték a kutatók pénteken a Scientific Reports tudományos folyóiratban. Az Orpheus-sziget közelében talált bő négyszáz éves kő- vagy tömbkorall a virágállatok Porites-csoportjához tartozik, felszínének 30 százalékát szivacsok és algák borítják – írta a Douglas megyei James Cook Egyetem Adam Smith vezette kutatócsoportja.

A Porites-korallok növekedése leginkább a tengerfelszín átlagos hőmérsékletével függ össze,

ennek alapján a kutatók úgy tartják, hogy az óriáskorall évente 1,21 centimétert nőtt. Ebből az következik, hogy életkora 421 és 438 év között lehet, vagyis jóval azelőtt született, hogy az európaiak átkutatták és benépesítették Ausztráliát – írják a kutatók.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.