Már 62,8 billió számjegyig ismerjük a pi értékét

Svájci kutatók új rekordot állítottak fel a pi matematikai állandó meghatározásában: 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 08. 17. 16:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi rekord 50 billió számjegyes pontosságú volt. A svájci kutatók egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt, az előző rekordnál 3,5-szer gyorsabban számolták ki a pontosabb értéket – ismertette a Graubuendeni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közleménye.

Az egyetem adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központja szerint számítása „majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó 2019-es rekordja, és 3,5-szer olyan gyors, mint a korábbi, 2020-as világrekord”.

A kutatók most azt várják, hogy a Guinness-rekordok Könyve hitelesítse a teljesítményüket. Addig is csak az utolsó tíz számjegyet hozták nyilvánosságra, amelyet a pihez kiszámoltak: 7817924264.

A pi egy kör kerületének és átmérőjének hányadosát jelenti, a tizedesvessző utáni végtelen számú számjeggyel. A kutatók nagy teljesítményű számítógépek segítségével egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első tíz számjegye 3,141592653.

A svájci csapat szerint a pi kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-elemzésben, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben is.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.