A világ fafajainak közel egyharmadát fenyegeti a kihalás veszélye

A mintegy 18 ezer veszélyeztetett fajon belül ráadásul 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint ötven egyede maradt a vadonban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 01. 11:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világ fáinak állapota (State of the World's Trees) című tanulmány szerint világszerte 17 500 fafajt – vagyis a világ fafajainak mintegy 30 százalékát – fenyegeti a kihalás veszélye, és ezen belül 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint ötven egyede maradt a vadonban.

A jelentés szerint a fenyegetett fafajok száma kétszer olyan magas, mint a fenyegetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők száma együttesen.

A jelentésnek ébresztőként kell szolgálnia arra, hogy világszerte tudatosodjon, a fáknak segítségre van szükségük

– fogalmazott a BGCI közleményében Paul Smith, a szervezet főtitkára.

A szakemberek szerint a legkockázatosabb helyzetben lévő fák közé tartoznak a délkelet-ázsiai esőerdőkben jellemző liliomfák és a dipterokarpuszfélék, valamint a tölgy-, a juhar- és az ébenfáknak is számos fenyegetéssel kell szembenézniük.

A fák az ökoszisztémák támogatói és kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás elleni harcban. Egyetlen fafaj kipusztulása több másik elvesztéséhez vezethet.

A jelentés adatai szerint a fafajok számát tekintve legsokszínűbb hat országban több ezer fajt fenyeget a kihalás veszélye. A legtöbb fafajnak otthont adó Brazíliában 1788 faj van kockázatos helyzetben. A másik öt ország Indonézia, Malajzia, Kína, Kolumbia és Venezuela.

A három legfőbb fenyegetést jelenleg a mezőgazdaság, a fakitermelés és az állattenyésztés jelenti a fákra, de az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb problémát jelent. Legkevesebb 180 fajra, különösen a szigeteken előfordulókra jelent közvetlen fenyegetést az emelkedő tengervízszint és a zord időjárás.

A jelentés szerint külön aggodalomra ad okot, hogy számos sziget olyan fafajoknak ad otthont, amelyek sehol máshol a világon nem honosak.

Borítókép: unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.