Elérték a Holdat a Pécsi Tudományegyetem kihívásának résztvevői

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) MOONBIKE 2021 címmel május közepén másodízben indította el kerékpáros kihívását. A résztvevők a tavalyi rekordot megdöntve a kihívás 59. napján teljesítették a kitűzött célt, a Föld–Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan vissza is indultak, tájékoztatta az egyetem szerkesztőségünket. Végül száz nap alatt összesen 806 199 kilométert tekertek, tehát az eredeti kihívást idén is megduplázták – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 09. 20. 8:10
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító, virtuális közösséget formáló projekt lényege biciklivel eljutni a Holdra nyolcvan nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 kilométert.

A PTE mint zöldegyetem kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt. Ahogy arról az egyetem tájékoztatott, 

a több mint nyolcszázezer kilométer megtétele 200,96 tonna szén-dioxid-megtakarítást jelent ahhoz képest, hogy ha ezt a távot egy közepes benzines autóval (1700 köbcentiméter–2000 köbcentiméter) tették volna meg.

A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 db ötvenéves fa által egy vegetációs időszakban megkötendő szén-dioxid tömegével egyenlő.

Az idei kihívásban még több egyetemi polgár, a PTE vállalati és felsőoktatási partnerei, öregdiákok és diaszpórában élő honfitársaink vett részt, Indiától Argentínáig. A MOONBIKE 2021 eseményén részt vett többek között Mindum Károly ultra triatlonista öregdiák, csakúgy, mint az olimpiai felkészülése alatt Bicsák Bence, aki szintén a PTE alumnija. 

Együttműködő partner volt 2021-ben is az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, 

illetve többek között a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, de a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.