Elárverezik Gabriel García Márquez ruhatárát

Jótékony célra elárverezik a hét éve elhunyt Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez ruhatárát.

Forrás: MTI2021. 10. 18. 12:14
Gabriel García Márquez Fotó: Mittchel C. Alcantara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszáz ruhadarabot és kiegészítőt bocsátanak áruba az aukción, amely október 20-án kezdődik a kolumbiai író mexikói lakóhelyén, ahol hosszú éveken át élt és alkotott.

Elsőként a családhoz legközelebb álló, mintegy 100 személynek mutatják be az eladó öltönyöket, nyakkendőket, cipőket és táskákat, később előzetes egyeztetés után másokat is fogadnak az író egykori otthonában.

A Száz év magány szerzőjének voltak kedvenc öltönyei és kedvenc ruhatervezői – mondta el az El Milenio című mexikói lapnak az író unokája, Emilia García Elizondo színésznő, aki egyben a Márquez egykori otthonában kialakítandó kulturális központ leendő vezetője is.

Ez eladó darabok között lesz az a tweed zakó, amely nélkül "elképzelhetetlen volt" az író. Emilia García szerint ugyancsak licitálni lehet azokra a tweed táskákra, amelyek elválaszthatatlanok voltak Márqueztől.

Nem szerepel az árverés tételei között ugyanakkor az a sajátos szabású fehér öltöny, a venezuelai és a kolumbiai férfiak jellegzetes viselete, a liquiliqui, amelyben az író 1982-ben Stockholmban átvette az irodalmi Nobel-díjat, mivel ez már 2003 óta a Kolumbiai Nemzeti Múzeumban van.

Az aukción kiállítják, és érdeklődés esetén eladják Márquez felesége, Mercedes Barcha több ruháját és más személyes tárgyát is, köztük azt a ruhát, amelyet a Nobel-gálán viselt.

Az árverés bevételét egy, a mexikói őslakos gyerekeket segítő alapítványnak adják.

Gabriel García Márquez, az egyik legolvasottabb latin-amerikai író 2014. április 17-én hunyt el 87 évesen.

Felesége 2020 augusztusában halt meg ugyanennyi évesen.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.