időjárás 15°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Elárverezik Gabriel García Márquez ruhatárát

Forrás: MTI
2021.10.18. 12:14
Elárverezik Gabriel García Márquez ruhatárát

Jótékony célra elárverezik a hét éve elhunyt Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez ruhatárát.

Négyszáz ruhadarabot és kiegészítőt bocsátanak áruba az aukción, amely október 20-án kezdődik a kolumbiai író mexikói lakóhelyén, ahol hosszú éveken át élt és alkotott.

Elsőként a családhoz legközelebb álló, mintegy 100 személynek mutatják be az eladó öltönyöket, nyakkendőket, cipőket és táskákat, később előzetes egyeztetés után másokat is fogadnak az író egykori otthonában.

A Száz év magány szerzőjének voltak kedvenc öltönyei és kedvenc ruhatervezői – mondta el az El Milenio című mexikói lapnak az író unokája, Emilia García Elizondo színésznő, aki egyben a Márquez egykori otthonában kialakítandó kulturális központ leendő vezetője is.

Ez eladó darabok között lesz az a tweed zakó, amely nélkül "elképzelhetetlen volt" az író. Emilia García szerint ugyancsak licitálni lehet azokra a tweed táskákra, amelyek elválaszthatatlanok voltak Márqueztől.

Nem szerepel az árverés tételei között ugyanakkor az a sajátos szabású fehér öltöny, a venezuelai és a kolumbiai férfiak jellegzetes viselete, a liquiliqui, amelyben az író 1982-ben Stockholmban átvette az irodalmi Nobel-díjat, mivel ez már 2003 óta a Kolumbiai Nemzeti Múzeumban van.

Az aukción kiállítják, és érdeklődés esetén eladják Márquez felesége, Mercedes Barcha több ruháját és más személyes tárgyát is, köztük azt a ruhát, amelyet a Nobel-gálán viselt.

Az árverés bevételét egy, a mexikói őslakos gyerekeket segítő alapítványnak adják.

Gabriel García Márquez, az egyik legolvasottabb latin-amerikai író 2014. április 17-én hunyt el 87 évesen.

Felesége 2020 augusztusában halt meg ugyanennyi évesen.

Borítókép: Flickr

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.