időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Űrhotelt épít Jeff Bezos

Forrás: HIRADO.HU
2021.10.28. 07:41
Űrhotelt épít Jeff Bezos

Továbbra sem lassít az Amazon alapítója, Jeff Bezos, aki egy újabb világűrbeli kalandra készül — olvasható a Hirado.hu cikkében.

Napjaink egyik legtehetősebb embere Blue Origin nevű űrvállalatán keresztül egy kereskedelmi űrállomás elindítását jelentette be, amely többek között filmforgatásoknak, kutatómunkáknak és egy hamisítatlan űrszállónak is otthont ad majd.

Kereskedelmi űrállomás elindítását jelentette be a Jeff Bezos által tulajdonolt Blue Origin űrturisztikai vállalat — adta hírül a BBC. 

A cég elöljárói szerint az évtized végére helyezhetik üzembe az Orbital Reef névre keresztelt űrállomást.

A hírek szerint az állomás egy multifunkciós üzleti parkként működik majd a világűrben és legfeljebb tíz ember egy időbeli befogadására lesz képes.

Bezos korábban úgy nyilatkozott, hogy a 32 ezer négyzetméteres helyszín kedvező lehet

akár filmforgatásokhoz, kutatásokhoz, emellett a fedélzeten tartózkodók egy űrhotelben hajthatják álomra fejüket.

Az Amazon alapítója évi egymilliárd dolláros költségvetést áldoz a Blue Origin fejlesztéseihez, így az is valószínűsíthető, hogy a tervezett időpontra az űrállomás is működésbe léphet.

Az Orbital Reef megépítésének bejelentésével felerősödtek azok a híresztelések is, amelyek szerint a NASA komolyan tervezi a Nemzetközi Űrállomás (ISS) alternatívaját. A 20 éves állomás ugyanis jócskán elavult és égetően szükséges a fejlesztése.

Orosz tisztviselők már korábban panaszkodtak az elöregedett berendezésekre, amelyek miatt veszélyessé válhat az ott-tartózkodás, így ha hamarosan nem javulnak a körülmények, 2025-re elhagyhatják az űrállomást. Válaszul a NASA az év elején bejelentette, 400 millió dollár értékben szerződik űrvállalatokkal, hogy azok támogassák az ISS komplett berendezéscseréjét.

A hét elején a Nanoracks, a Voyager Space és a Lockheed Martin is bejelentette, hogy a NASA-val való együttműködés hozadékaként 2027-ig pályára állítanának egy új űrállomást — olvasható a Hirado.hu cikkében.

A Blue Origin eddigi éve pozitívumok és negatívumok egyaránt nem mentes. A New Shepard rakéta fellövése — amellyel Jeff Bezos és a Star Trek-sorozat sztárja, William Shatner repült az űrbe — óriási figyelmet kapott. A vállalatnak azonban szexuális zaklatás vádjával is szembe kellett néznie, a múlt hónapban pedig lemaradt egy hárommilliárd dolláros NASA-szerződésről, amelyet Elon Musk űrcége, a SpaceX kaparintott meg.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Twitter/Michael Sheetz

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.