időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Egész életében változtatja színeit a gyönyörű nappapagáj

Forrás: petplace.hu
2021.11.04. 09:39
Egész életében változtatja színeit a gyönyörű nappapagáj

A nappapapagáj tollazata úgy világít, akár a napsugarak. Csodás színe miatt kedvelt díszmadár, viszont nem való bárkinek – írja a Petplace.

Kevésbé köztudott, de az idősebb példányok feje és teste élénk sárga, a fejen, nyakon és a hason pirosas sávokkal, az arcukon és a hasukon erõs narancsvörös folttal.

A nappapagájok evezőtollai sötétkékek, faroktollaik olajzöldek, a csúcsukon kék beütéssel. Szárnyaik kis- és közép-fedőtollai sárgák, a nagyok zöldek, végükön sárga foltokkal. Érdekesség, hogy a nagy fedőtollak színe egyedenként változhat, és akár zöld vagy sárga is lehet.

Utóbbiak színe még élénkebb, mivel a szárny szinte teljesen sárga, beleértve az alsó szárnyfedőket is. A madarak szeme körül csupasz fehér gyűrű látható, lábaik szürkék, csőrük és karmaik pedig szürkésfeketék.

A fiatal nappagagájok alapszíne ezzel szemben sárgászöld, fejükön, nyakukon, hasukon és a farcsíkon több sárgával. A sárga tollak többnyire már ekkor felbukkannak a vállakon és a szárnyakon, ám azok jóval halványabb árnyalatúak, mint az öreg madaraké. (Náluk a kis és közép fedőtollak eleinte még zöldek.)

Szintén érdekesség, hogy teljes színpompájukat körülbelül másfél év alatt érik el, de még ezt követően is módosulhatnak a színeik.   

A nappapagájok teljes hossza 300-310 milliméter, szárnyhosszuk 146-162 milliméter, farkuk hossza 121-146 milliméter, csőrük 19-25 milliméter, testtömegük pedig 100-120 gramm, míg átlagos élettartamuk 25-30 év közötti.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.