időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Egy kihalás fenyegette teknősfaj fogságban felnevelt egyedeit engedték szabadon Kambodzsában

Forrás: MTI
2021.11.26. 13:19 2021.11.26. 13:32
Egy kihalás fenyegette teknősfaj fogságban felnevelt egyedeit engedték szabadon Kambodzsában

Egy súlyosan veszélyeztetett faj, a királyi teknős (Batagur affinis) 51 fogságban kiköltött és felnevelt egyedét engedték szabadon pénteken Kambodzsában – jelentette be a Wildlife Conservation Society (WCS) természetvédelmi szervezet.

A 31 nőstényt és húsz hímet mikrochippel és akusztikus jeladóval felszerelve helyezték ki a Sre Ambel folyóba, hogy a jövőben minden egyes példány életét nyomon követhessék. Az intézetben nevelt teknősök 6–16 évesek, a tojásokat, amelyekből kikeltek, 2006 és 2015 között gyűjtötték be a Sre Ambel és Kampong Leu folyók menti fészkekből Koh Kong és Preah Sihanouk tartományokban.

A tojásokat a Koh Kong Hüllőmentő Központban költötték ki, és ott nevelték fel és készítették fel őket a vadonban való életre is.

2015 óta hatodik alkalommal engedtek szabadon fogságban nevelt királyi teknősöket a Sre Ambel folyórendszerben, összesen már 147 állatot.

A déli Batagur-teknősként is ismert királyi teknős egyike a világ 25 legveszélyeztetettebb édesvízi és szárazföldi teknősének.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

A királyi teknős onnan kapta előkelő nevét, hogy a történelmi időkben csak a kambodzsai uralkodói család tagjai fogyaszthatták tojásait. Egészen 2000-ig úgy vélték, hogy a faj kihalt Kambodzsában, ekkor azonban egy kisebb populációt fedeztek fel a Sre Ambel folyóban. 2005-ben Kambodzsa nemzeti hüllőjévé nyilvánították az állatot.

A faj újrafelfedezése óta a helyi halászati hatóság és a WCS együtt dolgozik, hogy megóvják a kipusztulástól. Erőfeszítéseikbe bevonják a helyi lakosságot is, hogy csökkentsék a vadorzás veszélyét.

A szaporítási program kezdete óta először 2011-ben már olyan fészkeket is találtak, amelyeket fogságban nevelt teknősök raktak a vadonban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)