időjárás -1°C Mária 2021. December 8.
logo

Magyar vörösbor a világ legjobbja

Forrás: HIRADO.HU
2021.11.23. 10:45 2021.11.23. 14:50
Magyar vörösbor a világ legjobbja

Dr. Szűcs Róbert eredeti szakmáját tekintve orvos, orvosi műszereket forgalmazó cége jelentős beszállítója hazai kórházaknak, de portfóliójába tartozik több amerikai orvosiműszer-gyártó cégbe történő befektetés is. Az 1990-es évek végén barátaival járt a villányi borvidéken, a bortúrát pedig egy borászat megépítése követte. Ez ma a Jammertal Borbirtok, Európa egyik legmodernebb borászata, melynek nominális kapacitása évi egymillió palack, 2100 négyzetméteres látogatóközpontja pedig egész évben várja a látogatókat – írja a Híradó.hu.

Arra a kérdésre, hogy mit adott neki a borászat felépítésében, hogy orvos, dr. Szűcs Róbert elárulta, az, hogy orvos, a szemléletét formálja. Ez abban érhető tette, hogy elsőként a tisztaság és a sterilitás szavak jutnak az eszébe, mivel csak tiszta, a létező leghigiénikusabb környezetben lehet jó bort, pláne vörösbort elkészíteni.

Annak kapcsán, hogy sikeres üzletembernek tartja-e magát, aki jól ráérzett egy befektetési lehetőségre, vagy csupán könnyű dolga volt, mivel tőkeerős, és megengedheti magának, hogy türelmesen fejleszt, és van pénze invesztálni, felidézte, hogy az orvosi műszerekkel kereskedő cégében megtanulta:

semmit nem adnak ingyen, és minden út nagyon nehéz. 

Szűcs Róbert, a villányi Jammertal Borbirtok tulajdonosa (Forrás: Híradó.hu)

A pincészet befektetésnek indult húsz évvel ezelőtt, csak ezután lett borász. Mindeközben elment szinte mindenhova a világon, ahol csak nagy borvidékeket lehet látogatni, próbált minél több emberrel beszélni, és leszűrni, hogy mitől tud jól működni ez a vállalkozás. A szakemberek persze nem árulják el azonnal a titkokat, de ha értőn figyelnek rájuk, ezek a látogatások már önmagukban sokat adnak egy érdeklődőnek.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy folyamatosan kóstolni kell a világ borait, de mind a mai napig sok olyan borász van, akinek ez nem egyértelmű. Azt hiszik, hogy könyvből is meg lehet tanulni.

A folyamatos kóstolás nagyon sokat ad ahhoz, hogy milyen borokat készítenek ők maguk is, hiszen mihez tudná egy borász hasonlítani a saját borát, ha nem kóstolt eleget a világ legjobbjaiból?

A teljes cikket ITT olvashatja.

Borítókép: A brüsszeli Concours Mondial 2021 során hozzávetőleg 7500 bor közül a világ legjobb vörösborának választották a villányi borászat 2015-ös Cassiopeia Merlot-ját (Fotó: Jammertal)