időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Karácsonyi csoda: amikor a szenteste leállította a háborút

Forrás: ORIGO
2021.12.25. 13:46 2021.12.25. 13:58
Karácsonyi csoda: amikor a szenteste leállította a háborút

1914 karácsonyán rendkívüli dolog történt az első világháború nyugati frontján, a nyirkos és sárral borított lövészárkokban. Karácsonyi fegyverszünetnek hívták, de felért egy kisebbfajta csodával. A nem hivatalos és spontán rögtönzött fegyverszünet során brit és német katonák találkoztak a senki földjén, ahol ajándékokat cseréltek, fényképeket készítettek egymásról, és néhányan elkezdtek futballozni. Ezzel beírták magukat a történelembe, hiszen ez volt a nagy háború egyik legérzelmesebb és egyben legfurcsább, a karácsony kegyelme által szült pillanata – olvasható az Origó cikkében.

Így a karácsonynak, a szeretet ünnepének sikerült egy kis időre barátként összehoznia a halálos ellenségeket.

(Kurt Zehmisch, német hadnagy)

A pápa december elején felhívást intézett Európa vezetőihez

Európa nemzetei 1914 nyarán hihetetlennek tűnő lelkesedéssel indultak a háborúba. Abban a hitben ringatták magukat, hogy az év karácsonyára, tehát december 25-re már véget is érhet a kirobbant konfliktus. Néhány hónapon belül azonban katonák százezrei vesztették életüket a heves harcokban.

Patthelyzet alakult ki: a megmerevedett front a svájci határtól az Északi-tengerig húzódott.

1914 decemberére a harcok állandósultak, miközben a hetek óta tartó heves esőzések mind a lövészárkokat, mind a brit-német frontvonal határát, a senkiföldjét egy hideg és sáros mocsárrá változtatták. 

A nyugati fronton a katonák mindennapi élete nyomorúságossá vált, és ezen osztoztak egymással az ellenségek, akiket néhol csupán ötven méter vagy még kevesebb választott el egymástól.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fortepan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.