Kezd kikopni a képeslapküldés hagyománya

Tavaly a képeslap-forgalmazás nagy részét, mintegy 35 százalékát a karácsonyi, több mint tíz százalékát pedig a húsvéti képeslapok forgalma adta – közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.

Forrás: MTI2021. 12. 12. 14:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írták, hogy évtizedekkel ezelőtt a decemberi ünnepi időszakban a postásoknak gyakran pluszműszakokat kellett vállalniuk, mert a rengeteg karácsonyi üdvözletet éjszaka szortírozták.

„Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a feladott magánlevelek aránya, minden esztendőben átlagosan két-három százalékkal, ezzel együtt a képeslapküldés is visszaszorult”

– tették hozzá.

Tavaly azonban a koronavírus-járvány miatt jóval nagyobb leszakadás következett be: csaknem 75 millióval kevesebb levelet dolgozott fel és kézbesített a Posta, ami 12 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A Posta szerint ezt a komolyabb fogyatkozást az idén nem követte hasonló mértékű esés: tavaly majdnem 500 millió levelet juttattak el a kézbesítők a címzettekhez, hozzávetőleg ennyit kézbesítenek az idén is.

„A posta által kézbesített napi 1,5-2 millió levelet jórészt az üzleti szereplők, a nagy feladók produkálják. A bankok, a közművek, a telekommunikációs cégek és egyéb szolgáltatók, valamint az állami intézmények leveleznek az ügyfeleikkel, a magánlevelek aránya elenyésző”

– ismertették.

A közlemény szerint nemcsak a klasszikus magánlevelezés tűnik el lassan, hanem a képeslapküldés hagyománya is kezd kikopni. Az elmúlt években évente átlagosan tíz százalékkal csökkent a postákon eladott képeslapok száma. A Magyar Posta a járvány előtt mintegy 1,2–1,4 millió darab képeslapot értékesített, de 2020-ban harminc százalékkal, nagyjából 900 ezer darabra csökkent a számuk, és várhatóan idén sem lesz ennél több – írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.