Hétezer küldemény óránként

Felpörgeti a csomagfeldolgozást a Magyar Posta Zrt. fóti üzemében az újonnan telepített automata csomagszortírozó rendszer, ezzel jelentősen segítve az év végi megugró csomagforgalmat. A többszáz milliós nagyságrendű beruházás a társaság logisztikai fejlesztési projektjének, az MPL+ programnak a része.

Magyar Nemzet
2021. 11. 11. 13:39
null
Budapest, 2016. november 23. Nemzetközi küldemény átvilágítása röntgennel és vámkezelése a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélõ Központjában, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülõtér mellett 2016. november 23-án. Az e-kereskedelem bõvülésének eredményeként idén is intenzíven, mintegy 10-15 százalékkal emelkedhet a belföldi és a nemzetközi küldeményforgalom. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország talán legnagyobb csomaglogisztikai üzemébe, a fóti logisztikai depójába telepített az elmúlt hónapokban automata működésű szállítópálya-rendszert a Magyar Posta. A több száz milliós beruházás keretében két, egymástól független működést biztosító, halszálka kialakítású szállítópályát építettek be. A gerincpályák egyenként mintegy 65 méter hosszúak.

A két gép együttesen óránként akár hétezer küldeményt is képes feldolgozni és szétosztani a futárok között. A küldemények folyamatos feldolgozását hat, 14 méter hosszú teleszkópos szalag segíti. A szállítópályák képesek a küldemények súlyának és térfogatának mérésére is.

– A Magyar Posta versenyképességének egyik fő irányát az innovációban és a digitalizációban látja. Ezért is tartjuk stratégiai jelentőségűnek a posta csomaglogisztikai rendszerének modernizálása érdekében indított MPL+ projektet, amelynek célja a hatékony csomagfeldolgozás és kézbesítés, megfelelve a versenypiaci kihívásoknak – mondta a csütörtöki átadón Láng Géza nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A tavaly épült fóti üzem látja el Észak-Pestet és az észak-pesti agglomerációt, ami az ország egyik legforgalmasabb térsége. A fóti depó jelenleg a postai logisztikai hálózat egyik legnagyobb forgalmú küldeményfeldolgozó egysége. Az átadása óta eltelt egy évben mintegy 5,9 millió csomagot kezelt és indított kézbesítésre.

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója arról beszélt, hogy az MPL+ logisztikai fejlesztési program által elvégzett beruházások nagymértékben járulnak hozzá az évről-évre gyarapodó csomagmennyiség hatékony kezeléséhez és kézbesítéséhez. – 2017-hez képest a Magyar Posta megötszörözte csomagfeldolgozási képességét. Az évnek erre az időszakára a sűrű akciózás jellemző, ilyenkor kell nekünk is magasabb fokozatba kapcsolni. Ezért különösen jó hír, hogy a most átadott nagy kapacitású géppel mehetünk neki az idei csúcsszezonnak – fejtette ki.

A vállalat az idén is felkészült a karácsony előtti időszakra. A csúcsszezonra megemeli a létszámot a logisztikai területen, emellett az elmúlt évhez képest még több futárnál lesz bankkártyás fizetésre alkalmas POS-terminál, illetve a webáruházi partnerekkel egyeztetetten tervezte meg a kapacitásokat. Várakozásai szerint 2021-ben is az utolsó hat hétben érkezhet a legtöbb csomag, a mennyiségi csúcs továbbra is a 49-50. héten várható. A mennyiségi növekedés valamelyest mérsékeltebb lehet a tavalyi 22 százalékos emelkedés után.

Ugyanakkor az előrejelzésekben nagy a bizonytalanság, az eladásokat befolyásolhatja a világszerte jellemző alapanyag- és ezzel együtt termékhiány egyes szegmensekben, valamint az online vásárlói hajlandóságot a járvány alakulása, illetve az esetleges intézkedések.

Fontos az időzítés

Figyelembe véve azt, hogy december 24-e péntekre esik, a posta arra kéri az ügyfeleket: a karácsonyra szánt küldeményeket legkésőbb december 20-ig, hétfőig adják fel a postákon, hogy karácsonyig biztonsággal megérkezzenek a címzetthez. A futárok december 23-án dolgoznak, viszik házhoz a csomagokat, december 24-én szombati munkarend szerint a postákon lehet átvenni a csomagokat. A sikeres kézbesítéshez az időben megrendelt vagy feladott csomag mellett a pontos címzésre és a telefonos elérhetőség megadására is szükség van.

Borítókép: nemzetközi küldemény átvilágítása röntgennel és vámkezelése a Magyar Posta Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett 2016. november 23-án. Illusztráció (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.