időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Magyar jövő Tusnádfürdőn

Balázs D. Attila
2022.01.16. 08:00
Magyar jövő Tusnádfürdőn

1911-ben kelt útjára – a címzés szerint Szarvasra – a tusnádfürdői képes levelezőlapok legritkábbika, amit az időutazó a legbecsesebb kincsei között őriz. A futurisztikus s egyben igen mozgalmassá sikerült lapon magasvasút, zeppelin, többfajta ősrepülőgép, ősautomobil és ősmotorkerékpár látható az akkor már viszonylag köznapibbnak számító szépséges villamosok mellett. A montázst összeállító művész talán csak egy időgépet felejtett el a lapra varázsolni nagy buzgalmában. Ám most épp ez a 111 esztendős képeslap lett a mi időgépünk, ami egy olyan korba röpít, amikor az áhított technológiai fejlődést a Szent Korona országán belül képzelték el a székelyföldi Tusnádfürdőn is. 

A fenyvesek alatti villák lakói bizonyára a térdüket csapkodták volna nevettükben, ha egy odatévedt időutazó közölte volna velük, hogy a későbbiekben bizarr „karriert” fog befutni szeretett fürdőtelepük. Mert Tusnádfürdő ma Románia legkisebb városa az utolsó balkáni birodalom kellős közepén, ahol a Tusványos, mármint a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor felett nem ám békésen repkedő léghajók vagy monoplánok szoktak körözni nyaranta, hanem Bukarestből odavezényelt román katonai gépek.

Az Időutazás a magyar múltba 57. része a premontrei rend egyik legjelentősebb magyarországi épületegyüttesének kálváriájával ismerteti meg az olvasót egy igen korai, 1898-ban útra kelt nagyváradi képeslap segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Tusnádfürdő a jövőben. „Dragoman S. J.” székelyudvarhelyi kiadása. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.