időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Történelmi magyar sikert ért el a Tokaj Nobilis borászat

2022.01.13. 21:22 2022.01.14. 09:42
Történelmi magyar sikert ért el a Tokaj Nobilis borászat

A Decanter magazin "Wines of the Year 2021" listájára felkerült a Tokaj Nobilis családi birtok 2018-as Barakonyi Hársa a vakkóstoláson 95 pontot kapott egyetlen magyar fehérborként. Száraz tokaji borral hatalmas sikernek számít ilyen magas pontot elérni. 

A Decanter Magazin felkérte a világ legismertebb borszakértőit, hogy ők jelöljenek borokat, melyek lenyűgözték őket. Bárdos Sarolta Hársát Caroline Gilby Master of Wine jelölte. A brit szakember szakterülete a kelet-európai térség, így gyakran látogat el Magyarországra is. Egyébként 2018-ban a brit szakember lett a Borászok Barátja. 

Egyetemistaként már tudatosan kóstolta a borokat, és nagy hatással voltak rá az akkori pincelátogatások és a borászokkal való találkozások. 

Az egyetem elvégzése után hazatért Tokajba, és rögtön munkát kapott. Négy éven át a Degenfeld főborásza volt, majd újabb négy évet az akkor indult Béres Szőlőbirtokon töltött. Közben már telepítették a saját szőlőiket, s ahogy azok lassan termőre fordultak, saját borászatot indított. Erről a Kossuth Rádióban, az Arcvonások műsorban beszélt a tokaji borásznő.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Borítókép: A Tokaj Nobilis családi birtok 2018-as Barakonyi Hársa (Fotó: Facebook/Bortársaság)