Műholdak tucatjai vesztek el egy elektromos viharban

A szakemberek elárulták, hogy van-e esély arra, hogy a műholdak a Földbe csapódjanak.

Forrás: MTI2022. 02. 10. 9:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A műholdak a viharban kizuhantak pályájukról. A geomágneses „viharokat” a napfelszín nagy erejű kitörései okozzák, ezek plazmát és mágneses mezőt lőnek ki, ami a Földet is elérheti.

Elon Musk amerikai milliárdos cége azt közölte, hogy a múlt héten fellőtt 49 szatellit közül akár 40-et is elérhetett a vihar. A műholdaknak a Starlink internetes projekt hálózatához kellett volna csatlakozniuk.

A Starlink projekt célja, hogy nagy sebességű internetet biztosítsanak műholdak ezrei segítségével. A rendszer viszonylag drága, de ott ad hozzáférést, ahol kábeles kapcsolat nem lehetséges. Jó példa erre, hogy amikor a Tongát sújtó januári földrengés és szökőár elvágta a sziget tenger alatti adatkábelét, a közeli Fidzsin építettek Starlink-állomást, hogy az internet újra elérhető legyen.

A legutóbbi 49 műholdat a Föld felszínétől mintegy 210 kilométerre állították pályára. A február 3-i fellövés után mindegyik műhold kontrollált repülést ért el. Egy nappal később azonban geomágneses vihar csapott le a Földre.

A vihar felmelegítette az atmoszférát, amely a vártnál sűrűbbé vált. 

A fedélzeti GPS szerint a vihar eszkalációs sebessége és súlyossága miatt a légkör ellenállása 50 százalékkal nagyobb lett, mint a korábbi műholdfellövéseknél

 – közölte a SpaceX.

Megpróbálták biztonsági üzemmódba helyezni a műholdakat, hogy a légellenállást minimalizálják, azonban a légellenállás elég erős volt ahhoz, hogy a szatellitek ne tudjanak kilépni a biztonságos üzemmódból és visszatérni a Föld körüli pályára, amelyet el kellett volna érniük a stabilitás érdekében. Ehelyett akár negyven műhold is visszaeshet a Föld légkörébe és eléghet.

A szakemberek nem számítanak arra, hogy bármelyik is becsapódna a Földbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.