Minden eddiginél kisebbre zsugorodott az Antarktisz körüli tengeri jég

Minden eddiginél kisebbre zsugorodott az Antarktiszt körülvevő tengeri jég idén februárban a most közzétett mérések szerint.

Forrás: MTI2022. 04. 28. 10:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A térség tengeri jegének kiterjedését a 1970-es évek vége óta követik figyelemmel. Kínai tudósok most az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban publikálták, hogy 2022. február 25-én dőlt meg az eddigi rekord, és a tengeri jég minden eddiginél kisebbre zsugorodott

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem és a Csuhaiban működő Dél-tengeri Tudományos Laboratórium kutatói az óceáni áramlatokat és az időjárási jelenségeket vizsgálták az olvadás okait keresve.

Míg a globális felmelegedés miatt az Északi-sarkvidék jege rohamosan csökken, az antarktiszi jégfelszín ezzel szemben a felmelegedés hatására az 1970-es évek óta évtizedenként körülbelül egy százalékkal növekedett. Ez a tendencia először 2017-ben szakadt meg, és idén, öt évvel később másodszor is csökkenést regisztráltak.

A kutatók szerint először fordult elő, hogy az antarktiszi jég kiterjedése kétmillió négyzetkilométer alá csökkent. Ez mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint az 1981 és 2010 közötti évek átlaga.

Az Európai Unió Kopernikusz programjának klímaváltozással foglalkozó szolgálata már korábban közölte, hogy az antarktiszi tengeri jég idén februárban érte el a legalacsonyabb szintet a feljegyzések kezdete, vagyis 1979 óta.

2017-ben az Antarktisz legkisebb kiterjedése 2,11 millió négyzetkilométer volt, 184 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint az azt megelőzően, 1997-ben mért minimum.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.