Erdély egyik legnagyobb kincse maga a természetes ásványvíz, amely olyannyira jellegzetes, hogy a mai kis Magyarországon sokan el sem tudják képzelni e víz erejét, frissességét, ásványianyag-gazdagságát. Mindezen nincs mit csodálkozni, hiszen gyógyvizekben gazdag hegységeink zöme a határon kívül rekedt.
Tusnádfürdői forrásszentélyek
Képeslapunk abban a korban született, amikor a román fejedelemségekbe még mi exportáltuk a tusnádi borvizet.

A Székelyföld különösen gazdag borvízben. Itt található a mai Románia ásványvízkészletének java, mintegy kétezer forrás. Tusnádfürdőn is sok borvízforrással találkozhatunk, ezek közül az egyik jelentősebb a Rezső nevet viselte, amelyet ma Szent Ilona-forrásként ismernek. 1905 körül kiadott lapunkon jól látható, hogy milyen míves filegóriát állítottak akkoriban föléje (a Mikes-forrást is egy ilyen kis szentély vigyázta), s milyen délceg kandeláber világította be esténként a környéket az Apor-bástya alatt.

Ma már csak a hűlt helyét találni a szépséges kis építménynek, de vigasztaljon az, hogy régi képeslapunk abban a korban született, amikor a román fejedelemségekbe még mi exportáltuk a tusnádi borvizet. A történelem kereke pedig forog, és csak forog tovább.

Fotó: A szerző felvétele
Az Időutazás a magyar múltba 108. részében a régi Félixfürdőre látogatunk ki.
A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.
Borítókép: „Tusnád fürdő. Rezső-forrás.” 1910 körüli kiadás, háttérben az Apor-bástyával a hegytetőn (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)
További Mozaik híreink
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Erre senki sem gondolt: ettől a csodaszertől minden szobanövény életre kel
Sokan úgy gondolják, hogy elég, ha csak időnként megöntözik a növényeket.

Így válaszd ki a tökéletes bolti grillcsirkét, két dologra kell figyelni
Sok boltban kapni frissen sült grillcsirkét, amit megvehetünk egészben vagy akár darabolva is.

Kiderült: a magyarok nem használják, pedig ez fűszernövény valódi csodaszer a konyhában
Túl karakteres, sőt enyhén citrusos íze megosztó, sokan nem is merik használni. Pedig, ha egyszer megismerjük, a friss koriander felhasználása többet nem lesz kérdés: könnyen a konyha kedvencévé válhat.

Kiderült a krumplipüré titka, ettől lesz újramelegítés után is krémes
A krumplipüré az a köret, amivel a leggyakrabban találkozhatunk egy kiadós ebéd főfogása mellett a tányéron.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Erre senki sem gondolt: ettől a csodaszertől minden szobanövény életre kel
Sokan úgy gondolják, hogy elég, ha csak időnként megöntözik a növényeket.

Így válaszd ki a tökéletes bolti grillcsirkét, két dologra kell figyelni
Sok boltban kapni frissen sült grillcsirkét, amit megvehetünk egészben vagy akár darabolva is.

Kiderült: a magyarok nem használják, pedig ez fűszernövény valódi csodaszer a konyhában
Túl karakteres, sőt enyhén citrusos íze megosztó, sokan nem is merik használni. Pedig, ha egyszer megismerjük, a friss koriander felhasználása többet nem lesz kérdés: könnyen a konyha kedvencévé válhat.

Kiderült a krumplipüré titka, ettől lesz újramelegítés után is krémes
A krumplipüré az a köret, amivel a leggyakrabban találkozhatunk egy kiadós ebéd főfogása mellett a tányéron.