időjárás 37°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Elmarad a szombat reggeli légi parádé, a tűzijátékról holnap délben döntenek

IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Elrabolt határfolyónk, a Cserna

BALÁZS D. ATTILA
2022.06.29. 08:00 2022.06.29. 15:44
Elrabolt határfolyónk, a Cserna

Vajon feltette magában az olvasó valaha azt a kérdést, hogy mennyit érhet egy folyó? Mert ha egy elrabolt aranykincsnek is van értéke, úgy miért ne lehetne forintosítani egy elcsatolt magyar folyót is. Persze, egyes vízkészleteink első világégés utáni elvesztéséhez szeretnék itt kilyukadni, hiszen a folyóvíz számos vetületben valóban kincset ér, kiváltképp a mostani vészterhes időkben.

Akkor is, ha lassan hömpölyög, és szétterül a síkságon, és akkor is, ha olyan bővizű és vad, mint 118 éves képeslapunkon a zúgó Cserna Herkulesfürdőnél. Halgazdagsága, vízereje, -hozama és -minősége, környezetének éltető szépsége természetszerűen megfizethetetlen, ám a Cserna csak egy megannyi elrabolt folyónk, patakunk, tavunk közül. Amelyek mind kincset érnek ma is. Mert számot kell vetni azzal, hogy az elvett Erdély és a többi terület, bizony nemcsak városokból, kiépült infrastruktúrákból és kulturális javakból állt, hanem hegyekből, erdőségekből, altalajkincsekből, s éltető vizekből is.

A tordai sóvagyon

A mai Magyarországnak jelenleg nincs egyetlen sóbányája sem. Mindegyik odaveszett Trianon után, ahogy a tordai sótömzs is.

A Retyezát környékén eredő Csernáról, egykori déli határfolyónkról, és a völgyében létesült Herkulesfürdőről így írt 1886-ban a Magyar birodalom földrajza című kötet:

„A Cserna völgye hazánk legregényesebb tájékai közé tartozik; […] két oldalán roppant sziklafalak merednek föl; lejtőiket a völgy talpától fölfelé mintegy 500 m. magasságig buja növényzet, bükk, hárs, tölgy, kőris, juhar, diófák és más vadon termő gyümölcsfák fedik […]. A fürdőhely környéke gyönyörű, a völgy talpán a zajongó, kisebb-nagyobb vízesésekkel lesiető Cserna két oldalán kényelmes sétautak vannak, melyek a völgy két oldalán emelkedő sziklafokokon épült pihenő és kilátó helyekhez is vezetnek. Közel a fürdőhöz van az úgynevezett Izzasztóbarlang, a Rablóbarlang stb.”

Vajon milyen érzés lehet folyórablónak lenni? Bizonyára borzasztóan izzasztó.

Az Időutazás a magyar múltba 104. részében a székesfőváros felé vesszük az irányt.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A zúgó Cserna Herkulesfürdőnél. 1904. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.